Hlavní obsah

USA a NATO spustily v Rumunsku protiraketový štít, Rusko přijme protiopatření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bukurešť
Aktualizováno

Zástupci Spojených států a Severoatlantické aliance ve čtvrtek v Rumunsku oficiálně zprovoznili protivzdušný systém Aegis doplněný o antirakety SM-3. Ačkoliv Američané tvrdí, že deštník není namířen proti Rusku, to se hned ohradilo a oznámilo, že provede protiopatření.

Foto: ČTK/AP

Zástupce americké ambasády na rumunské základně Deveselu, kde USA a NATO ve čtvrtek zprovoznily systém protivzdušné obrany.

Článek

„Spojené státy a Rumunsko dnes tvoří dějiny,“ prohlásil podle ČTK velitel amerických námořních sil v Evropě a Africe Mark Ferguson, zatímco generální tajemník NATO Jens Stolteberg uvedl: „Tento den je pro NATO a transatlantickou bezpečnost milníkem.“ Stoltenberg dodal, že „protiraketová obrana je pro naši společnou obranu nezbytná”. Systém má podle něj ryze obrannou funkci.

Systém bude umístěn na letecké základně Deveselu na jihu Rumunska.

Podle původních plánů se měl nacházet na území Polska a České republiky, prezident Barack Obama ale rozhodnutí svého předchůdce George W. Bushe pozměnil.

Systém v Rumunsku je součástí širšího štítu, který tvoří i prvky protivzdušné obrany na amerických lodích a spojeneckých plavidlech či radar s raketami v Turecku.

Foto: ČTK/AP

Radarová základnu u Deveselu

Aegis s antiraketami SM-3 plánují spojenci umístit také v Polsku. Základna u města Redzikowo se má oficiálně začít stavět v pátek a její zprovoznění je plánováno na rok 2018.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Americký námořník na lodi USS Monterey v Černém moři.

Rusko přijímá protiopatření

Aliance ujišťuje, že systém není namířen proti Rusku, ale v prvé řadě proti Íránu a Severní Koreji. Rusové však opakují, že cílí proti nim a představuje hrozbu.

Mluvčí prezidenta Vladimira Putina ve čtvrtek prohlásil, že systém je pro Rusko a jeho bezpečnost „nepochybně opravdovou hrozbou“. Podle šéfa branného výboru ruské sněmovny Vladimira Komojedova jde Alianci ve skutečnosti o omezení ruské schopnosti jaderného odstrašování.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Profimedia.cz

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Kreml ve čtvrtek v reakci na zprovoznění obrany v Rumunsku ohlásil, že provede protiopatření. Nynější ruský premiér Dmitrij Medvěděv například před lety varoval, že by Rusko v reakci mohlo umístit do Kaliningradské oblasti nejmodernější taktický  raketový systém Iskander-M.

Reklama

Výběr článků

Načítám