Hlavní obsah

Uprchlická karavana si vyhlédla EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řecko se připravuje na uprchlickou krizi na svých hranicích s Tureckem, protože tisíce syrských uprchlíků se údajně organizují k pochodu směrem k ostrovu Evros a snaží se proniknout do Evropy.

Foto: Profimedia.cz

Uprchlíci v řeckém sběrném táboře Eleonas

Článek

Takis Theodorikakos, řecký ministr pro ochranu občanů, minulý týden podle webu Greek Reporter oznámil, že přibližně 1500 lidí se pokusilo překročit řecké hranice u Evrosu, avšak řecké bezpečnostní síly je vrátily zpět.

Je zřejmé, že ze strany Turecka existuje organizovaný plán na instrumentalizaci migrantů, řekl Theodorikakos během rozhovoru pro televizi Skai.

„Řecká policie je v plné operační pohotovosti, provádí operační plán Akritas v absolutní koordinaci s ozbrojenými silami a samozřejmě s občany Evrosu. Účinně se vypořádáváme s pokračujícím pokusem Turků zneužívat migranty,“ zdůraznil.

Přibližně sto tisíc v karavaně světla

„Ve většině případů je k našim hranicím přivážejí turecká vozidla. Prozatím tato hrozba a tento plán nenabyly rozměrů z února a března 2020, ale si­tuaci pečlivě sledujeme, abychom zabránili sebemenšímu výskytu,“ dodal. Podle britského deníku The Guardian se uprchlíci shromažďují podél hranice mezi Tureckem a Řeckem, aby hromadně vstoupili do Evropské unie. Od začátku září připravují Syřané cestu prostřednictvím kanálu Telegram, kde se zaregistrovalo více než osmdesát pět tisíc členů.

Skutečný počet uprchlíků v karavaně nazvané karavana světla zůstává nejasný.

Organizátoři, kteří jsou sami syrskými uprchlíky, prozrazují, že se jedná o sto tisíc lidí.

Rakousko se ocitlo před kolapsem. Do země proudí víc běženců než během migrační krize

Zahraniční

Organizátoři se odvolávají na rasistické a násilné zacházení turecké vlády s uprchlíky, přičemž někteří se dokonce obávají o svou bezpečnost.

Podle jejich prohlášení je ke karavaně uprchlíků přiměl „odporný rasismus“, kterého se jim dostalo ze strany „některých stran v Turecké republice“, což vyústilo v řadu smrtících útoků.

Syrští uprchlíci žádají, aby je OSN chránila před všemi formami fyzického, psychického a politického zneužívání, a také naléhají na prozatímní syrskou vládu, aby vyvinula tlak na EU, aby buď otevřela hranice, nebo našla alternativní okamžitá řešení.

Reklama

Související témata:
Uprchlická krize

Výběr článků

Načítám