Hlavní obsah

Uprchlíci založili u Idomeni další tábor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen kousek od místa původního tábořiště u řeckého Idomeni vyrůstá nový stanový tábor. Okolo čerpací stanice ho zakládají ti, co se odmítli přesunout do oficiálních táborů ve vnitrozemí. Idomeni leží na hranici s Makedonií a uprchlíci doufají, že se dostanou dál, ač je pro ně tato cesta uzavřena.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rodiny odcházejí z Idomeni a staví si stany jindeVideo: Reuters

 
Článek

Část uprchlíků odjela v minulých dnech do Soluně, kde řecké úřady přestavěly bývalé továrny na uprchlické zařízení. Někteří ale odjet odmítli, a protože se tábor rušil, sbalili ještě před příchodem úřadů věci a odešli kousek dál, kde stany znovu postavili.

Podle řeckého ministra veřejného pořádku se asi 2000 uprchlíků pohybuje u čerpací stanice v Evzoni asi šest kilometrů od Idomeni. Někteří mají stany postavené přímo na vybetonované ploše stanice kolem stojanů, další táboří na přilehlých polích.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Stany u čerpací stanice asi šest kilometrl od Idomeni

„Hledám převaděče, dělá to tu každý. Každý se odtud snaží dostat,” řekl agentuře Reuters osmnáctiletý Syřan Diar.

Foto: Alexandros Avramidis, Reuters

Část migrantů tábořiště v Idomeni opustila ještě před jeho likvidací.

V Idomeni tábořilo jednu dobu asi 15 000 lidí, většina z nich odmítla odejít. Obávají se, že v oficiálním táboře budou nuceni požádat o azyl v Řecku, což nechtějí, nebo budou zadrženi. Jejich cílem je v drtivé většině případů Německo.

Tento týden bylo odvezeno 3700 lidí ze zhruba 8500, kteří v táboře zůstávali. Ostatní zmizeli.

Foto: Yannis Kolesidis, ČTK/AP

Muž se zavazadlem během vyklízení tábora v Idomeni

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám