Hlavní obsah

Úmrtnost na britskou mutaci koronaviru je o desítky procent vyšší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Úmrtnost pacientů infikovaných nakažlivější, britskou mutací koronaviru je o desítky procent vyšší než u lidí trpících původní variantou patogenu SARS-CoV-2. Vyplývá to ze závěrů studie britských vědců zveřejněných ve středu v odborném časopise British Medical Journal.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Autoři studie porovnávali úmrtnost lidí nakažených novou variantou označovanou jako B.1.1.7 s úmrtností u dalších verzí viru u pacientů ve Spojeném království. Britská mutace měla na svědomí 227 úmrtí ve vzorku necelých 55 tisíc nakažených, přičemž ze stejně velkého počtu nakažených jinými variantami zemřelo 141 lidí.

„Když to spojíme s její schopností rychle se šířit, činí to z B.1.1.7 hrozbu, kterou je potřeba brát vážně," řekl k závěru výzkumu jeho spoluautor Robert Challen.

Pro nakažené jihoafrickou mutací budou platit jiná pravidla karantény

Domácí

B.1.1.7 obsahuje ve svém genetickém kódu 23 různých mutací, což je poměrně hodně. Vědci přitom již původně došli k závěru, že se kvůli některým změnám lépe šíří. Britské studie uvádějí, že se přenáší asi o 40 až 70 procent snáz než dříve dominantní typy koronaviru.

V Česku už britská mutace dominuje

Takzvanou britskou variantu objevili vědci poprvé loni v září, od té doby se rozšířila do více než stovky světových zemí. V ČR se podle víkendového sdělení ministra zdravotnictví Jana Blatného podílí asi na 50 procentech všech nákaz, v některých okresech to je však i 80 procent.

Zátěž nemocnic je extrémní, britská mutace už dominuje, uvedl Blatný

Domácí

V souvislosti s rozšířením britské mutace a dalších variant koronaviru panovaly obavy, zda proti nim budou zabírat dosud vyvinuté vakcíny. Z dostupných informací ale vyplývá, že všechny tři očkovací látky chrání i před mutacemi, které vytlačují původní variantu.

Vakcína od Pfizeru je účinná proti brazilské variantě koronaviru

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám