Hlavní obsah

Ultimátum vypršelo, separatisté na východě Ukrajiny dál útočí

Slavjansk/Kyjev
Aktualizováno

Ultimátum, které dal v neděli ukrajinským separatistům úřadující prezident Oleksandr Turčynov, vypršelo v pondělí v osm ráno SELČ. Separatisté se nevzdali. Nad radnicí ve Slavjansku stále vlaje ruská vlajka. V Horlivce v doněcké oblasti zaútočili na další policejní stanici, policisté se k nim přidali. Ukrajinské bezpečnostní síly zatím nespustily velkou operaci, kterou hrozily.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Proruští separatisté zaútočili na policejní ředitelství v HorlivceVideo: Reuters

 
Článek

Prezident Oleksandr Turčynov v pondělí uvedl, že protiteroristická operace začne záhy a region tak bude „brzy stabilizovaný”. Proti silovému zásahu se staví bývalá premiérka Julija Tymošenková: „Okamžité použití síly by jistě vedlo k velkému krveprolití a především by vedlo k odvetné agresi Ruska.”

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Proruský ozbrojenec před obsazenou policejní stanicí ve východoukrajinském Slavjansku

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Proti se postavil i šéf parlamentní frakce Strany regionů Oleksandr Efrěmov: „Jsme kategoricky proti silovému řešení a za zvláště nepřijatelné považujeme nasazení ukrajinské armády proti ukrajinským občanům.” Turčynov ho ujistil, že ji nenasadí proti běžným občanům, ale jen proti teroristům, ale že není jiná možnost, „chceme-li mít bezpečný stát a občany”.

V Horlivce policisté přešli na stranu separatistů

V pondělí dopoledne podle webu Novosti Donbassa zaútočilo asi 150 ozbrojených mužů i na policejní velitelství ve městě Horlivka. Policisté se v budově zabarikádovali, ale útočníci nakonec do budovy pronikli a vyrabovali ji.

Většina policistů se k separatistům nakonec přidala, kromě jejich velitele, který to odmítl udělat.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Slavjansk

Separatisté rovněž zablokovali nedalekou Leninovu ulici, kde zastavili dopravu. Již v noci jich několik proniklo do obecního úřadu a zůstali tam přes noc. Uvedli, že budovu chrání.

Obklíčený Slavjansk

Podle zpravodaje agentury Reuters drží vzbouřenci ve Slavjansku dál radnici i policejní stanici a budovu tajné služby SBU. Zatím se neobjevily žádné známky toho, že by se chtěli vzdát.

Demonstranti ve Slavjansku se nehodlají vzdátVideo: Novinky/Reuters

Nad radnicí vlála ruská vlajka a maskovaní ozbrojenci přinášeli další pytle s pískem, aby posílili barikádu před ní. Nákladní auta přivážela k budově desítky pneumatik na rozšíření zátarasů.

Posilují ale i ukrajinské síly, nad městem přelétávaly opět vrtulníky a Slavjansk je obklíčen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinská armáda přiváží ke Slavjansku posily Video: Reuters

Barikády z pneumatik použili separatisté už v neděli, kdy je zapálili a bránili tak vjezdu ukrajinských bezpečnostních sil do Slavjansku. Ty je ale nakonec prorazily, akce si však vyžádala čtyři mrtvé.

Podle ukrajinské agentury Unian byli dva důstojníci ukrajinské tajné služby SBU zastřeleni na jednom z kontrolních stanovišť, která separatisté vytvořili u vjezdů do města. Dva další lidé, zřejmě civilisté, byli zastřeleni ve městě. [celá zpráva]

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Separatisté ve Slavjansku před obsazenou policejní stanicí

Separatisté na východě Ukrajiny dostali v neděli večer od prezidenta Oleksandra Turčynova ultimátum, aby se do rána vzdali, jinak Kyjev spustí rozsáhlou bezpečnostní akci, do které se zapojí i armáda. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti dál okupují vládní budovu v MakijivceVideo: Reuters

Ve Slavjansku už v pátek zrušili výuku ve školách, školkách a dalších dětských zařízeních. Ty jsou uzavřené i v pondělí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám