Hlavní obsah

Ukrajinu štěpí názor na registrované partnerství. Pod peticí je už 25 tisíc podpisů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod novou peticí za zavedení registrovaného partnerství na Ukrajině se nasbíralo 25 tisíc podpisů. Informovala o tom ve středu na Telegramu ukrajinská agentura Ukrinform. Tento počet je nezbytný k tomu, aby petice byla projednána. Otázka registrovaného partnerství rozděluje nejen ukrajinskou společnost, ale i její politické špičky.

Foto: Profimedia.cz

Svazek dvou mužů, ilustrační foto

Článek

„Účelem projektu je vytvořit na Ukrajině institut registrovaného partnerství, který bude dostupný jak pro jednopohlavní, tak různopohlavní páry,“ praví se v dokumentu.

Odpovídající návrh zákona č. 9103 má podle předkladatelů petice řešit problémy spojené s právním statusem, povinnostmi partnerů a partnerek, jejich majetkem, dědictvím, sociální ochranou, i v případě úmrtí.

Petice z 28. března je adresovaná ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému. Žádá jej, aby veřejně podpořil zavedení partnerství osob stejného pohlaví na Ukrajině a zasadil se o jeho urychlené přijetí.

Svazek osob stejného i opačného pohlaví

Návrh zákona, z nějž cituje Ukrinform, chce definovat registrované partnerství jako registrovaný rodinný svazek dvou dospělých osob stejného nebo různého pohlaví, založený na vzájemném respektu, porozumění, vzájemné podpoře, vzájemných právech a povinnostech. Zdůrazňuje, že nejde o manželství.

Polsko možná usnadní homosexuálům uzavírání svazků v zahraničí

Evropa

Registrace partnerství by měla být provedena do 10 dnů ode dne podání příslušné žádosti. Některá ustanovení návrhu zákona stanovují možnost registrace partnerství v nepřítomnosti jedné z osob nebo mimo oficiálně stanovená úřední místa, například pokud je partnerem voják.

Jak dříve uvedla poslankyně Inna Sovsunová, jedna z předkladatelek zákona, Ukrajina potřebuje takový zákon hlavně proto, že LGBT+ vojáci, kteří nyní brání Ukrajinu na frontě, a jejich partneři nemají zaručena základní práva jako páry opačného pohlaví – navštívit se v nemocnici či zorganizovat pohřeb.

Ministerstvo obrany je proti

Ukrajinské ministerstvo obrany se proti zákonu ohradilo a nepodpořilo jej. Jak v reakci uvedl šéf resortu obrany Oleksij Reznikov, jeho ministerstvo „nedisponuje údaji o tisících ukrajinských vojáků, kteří nemohou vstoupit do oficiálního svazku se svými partnery“.

Reznikov také uvedl, že zákon dává registrované partnerství naroveň sňatku, což odporuje článku 51 ukrajinské ústavy.

Ostře se proti registrovanému partnerství postavila ukrajinská pravoslavná církev.

Podporovatelé registrovaného partnerství uspořádali podobnou petici už loni v červenci. Zelenskyj na ni tehdy odpověděl, že schválení jednopohlavních sňatků zatím není možné, neboť to by podle něj vyžadovalo změnu ústavy, což během trvání válečného stavu nejde. Dodal ale, že je nutné připravit návrhy legalizace registrovaného partnerství jako alternativy ke sňatku.

Podle výsledků průzkumu zveřejněného na webu gay.org.ua v roce 2016 negativně hodnotilo LGBT+ komunitu přes 60 procent Ukrajinců a 30,7 procenta populace bylo lhostejných, zatímco v roce 2022 počet negativních hodnocení poklesl ke 38,2 procenta. Počet „lhostejných“ vzrostl na 44,8 procenta.

Během obou průzkumů se ale většina respondentů postavila proti zavádění registrovaného partnerství (bez možnosti adoptovat děti). V roce 2016 by je podpořilo jen 4,8 procenta dotázaných, loni pak 23,6 procenta.

Anketa

Měl by být na Ukrajině zaveden institut registrovaného partnerství?
Ano
52,3 %
Ano, ale neměl by být roven sňatku
9,1 %
Ne
38,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 329 čtenářů.

Británie umožnila registrované partnerství i heterosexuálním párům

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám