Hlavní obsah

Británie umožnila registrované partnerství i heterosexuálním párům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Heterosexuální páry v Anglii a Walesu mohou vstoupit do registrovaného partnerství. Původně bylo registrované či civilní partnerství vyhrazeno jen homosexuálním dvojicím. Úřady očekávají, že možnosti využije asi 84 000 partnerských dvojic, které nyní žijí tzv. na hromádce. Uzavřením partnerství získají tyto páry stejná práva i povinnosti jako manželé.

Foto: Profimedia.cz

Rebecca Steinfeldová a Charles Keidana uzavřeli registrované partnerství. Na snímku jsou se svými dvěma dcerami

Článek

Homosexuální páry mohou registrované partnerství v zemi uzavírat od roku 2004. Od roku 2014 mohou uzavřít v Británii i manželství.

Předpokládá se, že někteří lidé budou registrovanému partnerství dávat přednost, protože podle nich není zatíženo ani historicky, ani nábožensky. Protože jde o moderní formu, nenese s sebou podle svých příznivců historické dědictví, že žena se stará o děti a je na muži finančně závislá, ale automaticky předpokládá rovnost obou partnerů.

Registrované partnerství umožňuje párům, které sdílí společnou domácnost, ale nechtějí vstoupit do manželství, získat stejné výhody jako manželské dvojice. Přiděluje jim stejná majetková, penzijní, dědická a daňová práva jako manželům. V celé zemi sdílí domácnost přibližně 3,3 milionu dvojic, aniž by byli manželé.

Právě na základě stížnosti jednoho z párů institut heterosexuálního partnerství vůbec vznikl.

Rebecca Steinfeldová (38) a Charles Keidana (41) se se státem o rozšíření registrovaného partnerství i na heterosexuály přeli. V roce 2018 se odvolali k britskému nejvyššímu soudu, který jim dal za pravdu. Oba partneři, kteří vychovávají dvě dcery, spolu žijí od roku 2010 a uvádějí, že „dědictví manželství”, které „po staletí zacházelo se ženou jako s majetkem” pro ně nebylo možnou alternativou. Jejich advokát soudu sdělil, že vůči manželství mají „hluboce zakořeněné a skutečné ideologické výhrady”.

Jedním z argumentů bylo, že zatímco homosexuální dvojice si mohou vybrat, zda uzavřou manželství či partnerství, heterosexuálové na výběr nemají. Řada evropských zemí, jako např. státy Beneluxu a Estonsko, registrované partnerství i pro heterosexuální páry zavedla již dříve.

Anketa

Byli byste pro zavedení registrovaného partnerství i pro heterosexuální páry v ČR?
Ano
58,2 %
Ne
41,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4910 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám