Hlavní obsah

Ukrajinský premiér mučil a vraždil ruské vojáky v Čečensku, tvrdí vyšetřovatelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruští vyšetřovatelé viní ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka z mučení a vraždění vojáků ruské armády během první války v Čečensku v polovině 90. let. V rozhovoru v listu Rossijskaja gazeta to uvedl šéf vyšetřovacího výboru Ruské federace Aleksandr Bastrykin. Kyjev doporučil Moskvě svěřit vyšetřovatele do péče psychiatrů.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Arsenij Jaceňuk hovoří o výstavbě silné ukrajinské armády

Článek

Podle Bastrykina ruští vyšetřovatelé, kteří se věnují první válce v Čečensku v letech 1994 až 1995, získali informace, že Jaceňuk bojoval proti ruským vojákům v oddílech Argo a Viking, kterým velel Oleksandr Muzyčko.

„Podle vyšetřování se Jaceňuk účastnil nejméně dvou ozbrojených střetů, ke kterým došlo 31. prosince 1994 a náměstí Minutka v Grozném a v únoru 1995 areálu městské nemocnice číslo 9 v Grozném, a taky se podílel na mučení a střílení zajatců,“ uvedl Bastrykin.

Dodal, že v prosinci 1995 byl Jaceňuk vyznamenán řádem Džochara Dudajeva Čest národa. „Na začátku roku 1995 se Jaceňuk se skupinou novinářů vrátil přes Gruzii na Ukrajinu. Poté se opakovaně objevoval na sjezdech a dalších akcích Ukrajinské národní armády (UNA) v Kyjevě,“ tvrdí vyšetřovatel, který také zmínil, že znovuobnovená nacionalistická banderovská UNA už rok po svém vzniku působila po celé Ukrajině, což podle něj vylučuje, aby šlo o spontánní akci.

List Ukrajinska pravda pouze poznamenal, že podle oficiálního životopisu studoval v roce 1995 Jaceňuk na právnické fakultě na Černyhovské univerzitě.

"Ruské úřady by měly Bastrykinův stav prověřit na psychiatrické klinice," napsala na sociální síti Jaceňukova mluvčí Olha Lappová. "Goebbels a nacistická propaganda můžou Putinově týmu aplaudovat ve stoje," dodala.

V Čečensku prý bojovalo víc Ukrajinců 

Muzyčko byl ukrajinský ultranacionalista zvaný Saša Bílý, který se na Ukrajině zastřelil, když se ho pokusily dopadnout ukrajinské bezpečnostní síly. [celá zpráva]

Podle Bastrykina mají vyšetřovatelé informace i o zapojení dalších vysokých ukrajinských představitelů do čečenské války. Jde mimo jiné o vůdce Pravého sektoru Dmytra Jaroša a předsedu ultranacionalistické strany Svoboda Oleha Ťahnyboka a jeho bratra Andryje.

Bastrykin se věnoval především důkazům proti stíhané ukrajinské pilotce vrtulníku Nadiji Savčenkové. Uvedl, že získala bojové zkušenosti v Iráku. Zopakoval, že u sebe měla mapy, vysílačku a mobilní telefony a naváděla palbu příslušníků ukrajinského dobrovolnického praporu Ajdar na Rusy, přičemž střelba zabila dva ruské novináře. Zdůraznil, že spolupracovala s velitelem Ajdaru Serhijem Melnyčukem.

Reklama

Výběr článků

Načítám