Hlavní obsah

Ukrajinský patriarcha vinil z šíření covidu homosexuály. Teď se sám nakazil

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za šíření koronaviru mohou homosexuálové. To ještě na jaře hlásal 91letý patriarcha Filaret, který je hlavou jedné z největších ukrajinských pravoslavných církví. Teď se však ukázalo, že se sám covidem nakazil a musel být hospitalizován. Podle všeho trpí také pokročilou pneumonií.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinský patriarcha Filaret na záběrech z loňského lednaVideo: Reuters

 
Článek

O patriarchově zdravotním stavu se veřejnost dozvěděla v pátek prostřednictvím Facebooku. „Chceme informovat, že u jeho svatosti patriarchy Filareta z Kyjeva byl během naplánovaného testování detekován covid-19. Jeho svatost nyní podstupuje léčbu v nemocnici,“ psalo se v příspěvku. Jeho stav je stabilizovaný.

Filaret je jedním z nejvlivnějších ukrajinských náboženských vůdců, následuje ho údajně až 15 ze 42 milionů lidí v zemi. Podle serveru Daily Mail, který odkazuje na server 112.international, se zasloužil o oddělení ukrajinské církve od ruské, kvůli čemuž byl exkomunikován. Před několika lety tvrdil, že ruský prezident Vladimir Putin je pod vlivem satana.

Putin je pod vlivem satana, tvrdí kyjevský patriarcha

Evropa

Homofobie v zemi přetrvává

V březnu si pak vysloužil ostrou kritiku od LGBT skupin obyvatelstva, protože uvedl, že šíření koronaviru je božím trestem za provozování hříšného stejnopohlavního sexu.

LGBT komunita se vůči jeho slovům vyhranila a označila je za nebezpečná a zbytečně rozdmýchávající napětí v dobách, kdy je tlak na všechny už tak veliký. „Jakožto hlava církve i muž má patriarcha svobodu vyjádřit svá stanoviska, která jsou založena na morálce,“ hájil prohlášení tiskový odbor duchovního.

Přestože se podle Daily Mailu ukrajinská vláda v posledních letech více věnuje i právům LGBT skupin, stejnopohlavní svazky stále nejsou legálně ošetřené. Aktivisté navíc tvrdí, že homofobie je v zemi stále velmi rozšířená.

Ukrajinská pravoslavná církev přestává být podřízena moskevskému patriarchátu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám