Hlavní obsah

Ukrajinský parlament umožnil pojišťování válečných rizik pro zahraniční i domácí firmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinský parlament schválil 241 hlasy novelu zákona umožňující ukrajinské Exportní úvěrové agentuře sjednávat pojištění válečných rizik pro zahraniční a domácí firmy investující do obnovy ukrajinské infrastruktury.

Foto: Stringer, Reuters

Terčem se stala kritická infrastruktura…

Článek

Zákon stanovuje, že pojištění bude možné sjednat pouze pod podmínkou, že „investované prostředky budou využity k budování objektů a prvků infrastruktury nezbytných k rozvoji zpracovatelského průmyslu a exportu zboží, práce či služeb ukrajinského původu,“ napsala Ekonomična pravda.

V souladu s ukrajinskou legislativou dosud pojišťovala převážně exportní kontrakty a ukrajinské investice v zahraničí.

„Už několik měsíců je vláda v kontaktu s agenturou Miga (Agentura pro mnohostranné investiční záruky, spadá pod Světovou banku, členem je i ČR) a americkou agenturou DFC, které pojišťují válečná rizika po celém světě. Jejich politika ale předpokládá pojišťování pouze zahraničních investic na Ukrajině. Místní (ukrajinské) společnosti nemají k tomuto nástroji přístup. Novela zákona tak umožní pojistit před válečnými riziky ukrajinské investice přímo na Ukrajině,“ uvedl poslanec Dmytro Kysylevskyj, autor novely.

„Jsem přesvědčen, že v podmínkách války je to základní otázka, kterou náš stát musí vyřešit. Mechanismus se musí rozběhnout před zahájením realizace jakéhokoliv programu obnovy infrastruktury a ekonomiky,“ prohlásil.

Škody kvůli válce pojišťovny nevyplatí

Stalo se

Reklama

Výběr článků

Načítám