Hlavní obsah

Drogy, sledování investigativních novinářů. Ukrajinská tajná služba SBU čelí skandálu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská tajná služba SBU čelí skandálu, její Úřad pro Ochranu národní bezpečnosti po měsíce sledoval investigativní tým stanice Bihus.info. Stanice se původně kvůli podezření, že je sledována, obrátila na SBU. Poté co zjistila, že sledování provádí sama SBU, počátkem týdne o kauze zveřejnila reportáž. Případ byl SBU odebrán a služba čelí tlaku, aby vysvětlila svůj postup.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Celý skandál začal v okamžiku, kdy se na internet dostala nahrávka členů týmu Bihus.info z novoroční party, na které brali drogy. Poté co Bohus.info, věnující se korupčním skandálům politiků, zveřejnila, že za sledováním stojí SBU, Kancelář generálního prokurátora kauzu SBU odebrala. Případ je ožehavý i proto, že se stanice věnuje přešlapům vládních činitelů a členů silových složek.

„Vzhledem k tomu, že jsou ochránci zákona zřejmě sami zapojeni do zmíněného trestného činu, spadá předběžné vyšetřování v trestním řízení výhradně pod jurisdikci Státního úřadu pro vyšetřování,“ oznámila podle serveru Kyiv Independent Kancelář generálního prokurátora.

Když Bihus začal pátrat, kdo video pořídil, zjistil, že je dlouhodobě sledován. „Pochopili jsme, že jsme odposloucháváni a monitorováni velmi dlouho, nejméně několik měsíců,“ uvedl 16. ledna šéf oddělení investigativní novinařiny Bihusu Maksym Opanasenko.

Zveřejnil záběry dobře umístěné skryté kamery, která zabírala dění v kanceláři, a záznamy odposlechnutých hovorů týkajících se pořizování návykových látek.

Majitel kanálu Denys Bihus pak na svém kanálu na YouTubu uvedl, že party se neúčastnili novináři, ale jen kameramani. Dodal, že byli vyhozeni a všichni ostatní zaměstnanci prošli testy na návykové látky.

Kozel zahradníkem

Bihus zdůraznil, že braní drog zachycené na videu je nezákonné, ale stejně tak je nezákonné odposlouchávání a monitorování. V tu dobu ještě vedení Bihusu nevědělo, kdo za akcí stojí, a obrátilo se na SBU, která zahájila vyšetřování 17. ledna.

V další reportáži zveřejněné 5. února ale kanál Bihus uvedl, že odposlechy a sledování prováděla sama SBU, přesněji řešeno její oddělení pro Ochranu národní bezpečnosti. Jejího šéfa Romana Semenčenka prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal ještě před zveřejněním reportáže, a to 31. ledna.

Po zveřejnění reportáže hlasoval parlament o předvolání šéfa SBU Valisla Maljuka. Ten na to reagoval prohlášením, že „udělá všechno, co je v jeho silách, aby každé masmédium mohlo na Ukrajině pracovat svobodně“.

K případu kanálu Bihus Maljuk uvedl: „Podobné akce jsou nepřijatelné a už jsme udělali řadu personálních rozhodnutí.“

Šéf SBU se 7. února setkal také se zástupci skupiny G7, aby odpověděl na otázky související s odposlechy a sledováním v kanceláři Bihusu, uvedla SBU na svém facebookovém profilu. I těm zopakoval, že nezávislost médií musí být zajištěna na sto procent a že tyto standardy musejí být ještě vyšší v době válečného stavu.

Ukrajinská SBU hlásí rozkrytí korupční sítě při nákupu munice za 900 milionů

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám