Hlavní obsah

Školní docházka Ukrajinců stagnuje, jejich čeština se ale zlepšuje, zjistil průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Docházka ukrajinských dětí do českých škol se ve druhém pololetí školního roku nezvýšila. Podobně jako na konci roku 2022 je zapsáno na tuzemských základních školách 92 procent dětí ukrajinských uprchlíků, 43 procent na středních školách a dvě třetiny ve školkách. Zhruba třetina Ukrajinců na ZŠ a desetina na SŠ navíc dál kombinuje českou a online ukrajinskou výuku.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Zápis ukrajinských dětí do prvních tříd na základní škole v Nové ulici v Českých Budějovicích (ilustrační snímek z loňského června)

Článek

Znalost češtiny se v uplynulých třech měsících u ukrajinských žáků a studentů ale značně zlepšila. To vše vyplynulo z průzkumu společnosti PAQ Research, která ho spolu se Sociologickým ústavem Akademie věd ČR provedla na přelomu února a března.

Čeština se podle společnosti zlepšuje u ukrajinských dětí všech věkových kategorií. Aspoň několika větami česky komunikuje 70 procent ukrajinských dětí od tří let a v běžných situacích se domluví 36 procent. Intenzivně se češtinu učí 37 procent Ukrajinců ve věku šest až 17 let, zatímco 30 procent se česky neučí vůbec.

„Vzhledem k důležitosti jazyka dává smysl prodloužit nárok na výuku češtiny jako druhého jazyka z aktuálních 12 na 24 měsíců od začátku pobytu. Zvážit bychom také měli, jestli by nemělo jít o povinný předmět pro cizince,“ uvedla analytička PAQ Research Martina Kavanová.

Experti: Romští žáci tvoří většinu v 77 školách, segregace přináší ztráty

Věda a školy

Podle autorů průzkumu účast ukrajinských dětí v českém vzdělávání mírně snižují nověji příchozí uprchlíci. Z dětí těchto uprchlíků, kteří přijeli loni mezi červnem a listopadem, jich nyní chodí na základní školu 86 procent. Proti konci loňského roku je to přesto o pět procentních bodů více.

Děti dříve příchozích uprchlíků, kteří přijížděli od února do května 2022, školy navštěvují dlouhodobě a jejich počet se od loňského prosince nezměnil.

Nezměnil se ani podíl ukrajinských žáků, kteří z Česka dálkově studují na Ukrajině. Mezi středoškoláky jsou to dvě pětiny a mezi žáky základních škol zhruba desetina. Čtrnáct procent Ukrajinců mladších 17 let v Česku nemá výuku žádnou, část už ale střední vzdělání dokončila, uvedli autoři průzkumu.

Informovat rodiče, kde jsou volná místa v MŠ

Mezi ukrajinskými dětmi v předškolním věku v ČR jich na 30 procent stále nenavštěvuje žádné předškolní zařízení.

„Využívání předškolní péče potřebujeme posílit. Výrazně totiž souvisí s tím, jestli si mohou rodiče najít práci. Školka nakonec souvisí i s příjmy. Mezi materiálně deprivovanými domácnostmi je dvakrát nižší účast ve školce než mezi ostatními uprchlíky,“ uvedli analytici PAQ Research.

Podle nich by například obce nebo i úřady práce měly pomoci s informováním rodičů o tom, kde jsou volná místa v mateřských školách. „To musí jít ruku v ruce s rozšiřováním kapacit, ať už jde o rozšiřování mateřských školek, či o cílenou podporu dětských skupin,“ poznamenala Kavanová.

Začaly jednotné přijímačky na střední školy

Věda a školy

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) v týdnu uvedl, že práci v Česku má nyní kolem 98 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Celkem jich od loňského března v ČR pracovalo přes 200 tisíc.

Podle dat ministerstva vnitra bylo v Česku k 1. dubnu 325 742 Ukrajinců s dočasnou ochranou, která umožňuje přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání či na trh práce. Čísla zahrnují jak lidi, kteří si dočasnou ochranu prodloužili, tak ty, co o ni požádali letos.

Dvě třetiny dospělých běženců tvoří ženy, téměř 30 procent jsou děti.

Ukrajincům pomáhají bohatí i chudí

Válka na Ukrajině

Školy nepřehltili, zatím však nezapadli

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám