Hlavní obsah

Ukrajinci nejsou národ a vrátí se k Rusku, prohlásil Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad

Ruský prezident varoval Ukrajinu před podepsáním dohody o volném obchodu s Evropskou unií. Poznamenal také, že Rusové a Ukrajinci jsou podle něj jeden národ a cesty obou zemí se zase jednou potkají. Uvedla to agentura Interfax.

Foto: Alexei Druzhinin/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin.

Článek

„Ve věci integrace bychom měli Ukrajinu respektovat. Pokud věří, že potřebuje třeba dohodu o volném obchodu s EU, pak to tak má být. My v tom ale spatřujeme některé potíže, pro nás i pro ně,“ poznamenal Putin jen pár hodin před zahájením summitu skupiny zemí G20 v Petrohradu.

Ukrajinu podle Putina po odstranění celních bariér zaplaví zboží z Unie a ona pak bude muset obtížně hledat vlastní odbytiště na východě. To podle ruského prezidenta ovlivní i ekonomiku jeho země, nehledě na nová pravidla regulace, která dle jeho názoru dovedou množství ukrajinských podnikatelů k bankrotu.

Jsme jeden národ, tvrdí Putin

Putin, obhájce někdejšího Svazu sovětských socialistických republik (SSSR) řízeného Moskvou, je přesto přesvědčen, že Rusko se s Ukrajinou zase jednou spojí. „Ať už Ukrajina směřuje kamkoliv, jednou se potkáme. Proč? Protože jsme jeden národ. Nacionalisté na obou stranách za to na mě možná budou naštvaní, ale je to pravda,“ prohlásil ruský prezident.

Putin doplnil, že Rusové a Ukrajinci mají „společné historické kořeny a historický osud“. „Sdílíme náboženství, víru, naše kultura, jazyk, tradice a mentalita jsou velmi podobné,“ vysvětlil s tím, že to bylo v rámci SSSR, když se z Ukrajiny stal „velký evropský národ“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám