Hlavní obsah

Ukrajina pro vás bude druhý Vietnam, varuje USA šéf ruské rozvědky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle šéfa ruské zahraniční rozvědky Sergeje Naryškina se konflikt na Ukrajině stává pro Američany „černou dírou“, která bude absorbovat stále více peněz i lidských zdrojů. Americké angažmá přirovnal k válce ve Vietnamu, která trvala téměř 20 let.

Foto: Profimedia.cz

Sergej Naryškin, ředitel ruské zahraniční rozvědky

Článek

„Riskujete, že se dostanete do druhého ‚Vietnamu‘. (…) Ukrajinskou válkou se bude muset zabývat každá nová americká administrativa, která přijde.“ Slova Sergeje Naryškina, citovaná serverem Politico, zazněla krátce poté, co republikáni v Senátu USA zablokovali nový balík vojenské pomoci pro Ukrajinu (a Izrael) ve výši přes 61 miliard dolarů (téměř 1,4 bilionu korun).

Americký prezident Joe Biden nyní vede další jednání s cílem legislativu prosadit. „Nesmíme Putina nechat na Ukrajině zvítězit,“ řekl Biden.

Naryškinova slova přicházejí za situace, kdy ukrajinská protiofenziva neuspěla tak, jak Ukrajinci plánovali. Současně se objevují varování, že Spojené státy by v příštím roce nemusely mít na podporu Ukrajiny zdaleka tolik peněz jako letos.

Vietnamská válka mezi Jižním Vietnamem a komunistickým Severním Vietnamem probíhala v letech 1955 až 1975. USA a některé další země se podporou Jižního Vietnamu snažily bránit šíření komunismu, nakonec ale ani masivní pomoc a nasazení vlastních vojáků nestačily. V důsledku konfliktu přišlo o život nejméně 1,5 milionu lidí včetně asi 60 000 Američanů.

Republikáni v americkém Senátu zablokovali pomoc Ukrajině a Izraeli

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám