Hlavní obsah

Ukrajina na Krymu vojensky nezasáhne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajina nezasáhne vojensky, aby zabránila připojení Krymu k Rusku, protože se rozhodla pro ochranu své východní hranice. Řekl to v úterý podle agentury AFP ukrajinský úřadující prezident Oleksandr Turčynov.

Foto: ČTK/AP

Prozatímní prezident Oleksandr Turčynov

Článek

"Nemůžeme se angažovat v nějaké vojenské operaci na Krymu. Tou bychom totiž obnažili východní hranici a Ukrajina by nebyla chráněná, s čímž ruští vojáci počítají," řekl AFP předseda parlamentu Turčynov, který je od konce února dočasně pověřený funkcí prezidenta.

Očekávané nedělní referendum na Krymu o připojení této ukrajinské oblasti k Rusku Turčynov označil za frašku, o které se rozhodlo v Kremlu. Na adresu ruské vlády doplnil, že s novým vedením v Kyjevě vůbec nechce jednat.

Referendum v neděli

Krymský parlament v úterý schválil deklaraci o odtržení o Ukrajiny a připojení k Rusku. [celá zpráva]

Krok má teprve potvrdit referendum. Lidové hlasování se chystá na neděli, i když ho Kyjev považuje za nezákonné. Samospráva Krymu, jehož obyvatelé jsou zhruba z 60 procent Rusové, si je jista, že většina se vysloví pro připojení k Rusku.

Krym poslední dvě století patřil Rusku, než ho v padesátých letech minulého století sovětský vůdce Nikita Chruščov daroval tehdy satelitní Ukrajině.

Související témata

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ruský premiér Vladimir Putin

Foto: Profimedia.cz

Socha stále opěvovaného Lenina

Foto: Profimedia.cz

Krym

Poloostrov v minulých dnech obsadily proruské jednotky, které se prohlašují za místní domobranu. Nosí uniformy bez insignií, čímž není jasná jejich příslušnost. Moskva popírá, že by to byli její vojáci, ačkoliv to naznačuje vybavení a výzbroj. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Ruská jednotka střílela v kasárnách na Krymu

Jednotka ruských příslušníků v pondělí pronikla do kasáren motorizovaného praporu ukrajinského vojenského námořnictva v krymské Bachčisaraji a zahájila palbu...

Výběr článků

Načítám