Hlavní obsah

Krymský parlament přijal deklaraci o nezávislosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Parlament autonomního Krymu v úterý přijal deklaraci o nezávislosti poloostrova na Ukrajině. Úřady současně uzavřely letecký prostor nad oblastí pro běžné lety. Kyjev separatistické kroky neuznává a ukrajinský parlament vyzval krymský sněm k zrušení referenda o připojení k Rusku, naplánované na neděli.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Příznivci připojení Krymu k Rusku v Simferopolu

Článek

Pro nezávislost autonomní republiky hlasovalo 78 z 81 krymských zákonodárců, uvedla agentura AFP s tím, že přijetí deklarace je krokem předcházejícím nedělnímu referendu.

Deklarace, zveřejněná agenturou Interfax, se odvolává na rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora OSN ohledně Kosova z 22. července 2010 "jako na fakt, že jednostranně vyhlášená nezávislost části státu nenarušuje nějaké normy mezinárodního práva". Připomíná rovněž Chartu OSN a další mezinárodní dokumenty zakotvující právo na sebeurčení národů.

Krymské úřady také uzavřely letecký prostor nad poloostrovem pro běžné lety, takže linka z Kyjeva do Simferopolu se musela vrátit zpět. Zákaz letů má platit až do pondělka včetně. Výjimku mají ovšem letadla z Moskvy, uvedla agentura AFP.

Kyjev chce hlasování zrušit

Ukrajinský parlament dal krymskému sněmu čas do středy, aby odvolal nedělní referendum. Ale krymští předáci předpovídají, že připojení k Rusku, ke kterému Krym patřil do roku 1954, v neděli schválí více než čtyři pětiny voličů.

Související témata

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ruský premiér Vladimir Putin

Foto: Profimedia.cz

Socha stále opěvovaného Lenina

Foto: Profimedia.cz

Krym

Deklarace naznačuje, že po nedělním referendu se autonomní republika stane nezávislým státem, který následně do Ruska vstoupí na základě mezistátní smlouvy.

Reklama

Související články

Ruská jednotka střílela v kasárnách na Krymu

Jednotka ruských příslušníků v pondělí pronikla do kasáren motorizovaného praporu ukrajinského vojenského námořnictva v krymské Bachčisaraji a zahájila palbu...

Výběr článků

Načítám