Hlavní obsah

Kulometná věž válčila sama, vojáci pili kávu. Ukrajina buduje armádu robotů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko-ukrajinské válce se někdy říká „první světová válka s drony“. V poslední době lze k dronům přidat roboty. Jejich vůbec první bitva na světě se odehrála v březnu 2024 v oblasti Bachmutu, uvedl web Ekonomična pravda, který je součástí listu Ukrajinska pravda.

Ukrajinský robot Ironclad v akciVideo: 5. samostatná Kyjevská útočná brigáda

 
Článek

Ukrajinská armáda využívá bojové roboty po stovkách. Vyhazují do povětří mosty, zaminovávají nebo naopak čistí terén od min, doručují náklad, často munici, evakuují raněné, a dokonce likvidují nepřátele ručními zbraněmi.

V první bitvě robotů na světě u Bachmutu ukrajinské pozemní i létající drony zničily ruské ozbrojené pozemní robotické platformy.

Pozornost vedení země i armádního velení se nyní podle listu Ekonomična pravda soustřeďuje na vývoj dalších robotů, kteří se už dávno nevyrábějí „na koleně“.

Ukrajinské drony zasáhly ruské letecké výcvikové středisko

Evropa

„Pěchota má na starosti šest funkcí: logistiku, evakuaci, zaminování, odminování, sledování a střelbu,“ vysvětlil Oleksandr Jabčanka, nadporučík z praporu Da Vinciho vlků. „Na našem trhu jsou roboti schopní plnit všechny tyto úkoly,“ řekl.

Na likvidaci nepřítele zbrojaři dodávají na frontu automatické kulometné věže, robotické plošiny s ručními zbraněmi a kamikadze roboti.

„Nainstalovali jsme automatickou (kulometnou – pozn. red.) věž. Mužstvo, které by obstaralo stejnou palebnou sílu, pilo kávu v zemljance. Bojiště jsme monitorovali pomocí dronů. Jakmile se něco hnulo, hned se tam zaměřila střelba. Na nepřítele pršela palba z minometu, ale naši lidé byli v bezpečí,“ vyprávěl Jabčanka.

„U Avdijivky taková věž zdržela útočící Rusy a mnoho jich pokosila. Nepřítel sice nakonec dobyl tuto pozici, ale nepadli tam žádní Ukrajinci. Tedy až na tu věž, ale to mi přijde jako dobrá výměna,“ poznamenal.

Foto: Ozbrojené síly Ukrajiny

Automatická kulometná věž Šablja

Věž, o níž hovořil, se jmenuje Sabre (česky šavle). Vyrábí ji ukrajinská firma Roboneers, od níž jsou také pozemní plošiny Lynx (česky rys), Camel (velbloud) a Ironclad (neprůstřelný). Jsou určeny pro logistiku, evakuaci zraněných a střelbu.

Dalším nadějným modelem je podle webu systém D-21-11 od firmy ISR Defense. Jde o průzkumný a úderný pozemní dron vybavený 12,7mm kulometem. Zasahuje cíle ve vzdálenosti do dvou kilometrů, a to i za pohybu.

Foto: Zbrojni syly Ukrajiny (Ozbrojené síly Ukrajiny)

Ukrajinský voják s úderným a průzkumným robotem D-21-11 od firmy ISR Defense

„Uspořádali jsme soutěž, mezi odstřelovačem a naší automatickou věží s kulometem. Soutěžili v přesnosti zásahu na různé vzdálenosti. Robot vyhrál. To je naše odpověď na ruské útoky,“ řekl Vadim Junyk, spoluzakladatel ISR Defense.

Úspěchy zaznamenává ukrajinská armáda i při použití kamikadze robotů Ratel-S od ukrajinské firmy Stolb. Stroj, který je schopen přepravit až 35 kilogramů výbušnin, se před několika dny přesunul na most Doněcké oblasti a vyhodil ho do povětří. Firma Stolb přitom do vpádu Ruska na Ukrajinu v únoru 2022 instalovala sloupy elektrického vedení.

Podle vojáků jsou robotické platformy nejvíc užitečné při evakuaci zraněných. Na bojišti se totiž z jednoho zraněného při pokusu o odvoz často stává zraněných několik. „Jednou se při evakuaci postřeleného kulometčíka zranilo deset vojáků,“ vzpomněl Jabčanka. Na trhu je nyní několik robotů schopných přepravovat raněné.

„Roboti nás lidi na frontě zcela nenahradí, ale pomůžou nám tam nezemřít. A díky nim budeme v první linii potřebovat méně vojáků,“ uzavřel nadporučík z praporu Da Vinciho vlků.

Ukrajina vyvíjí superdrony schopné dosáhnout Sibiře. Navzdory výhradám USA

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám