Hlavní obsah

Ruští hackeři chtějí zaútočit na naši klíčovou infrastrukturu, tvrdí Britové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruští hackeři se snaží narušit nebo zničit britskou kritickou infrastrukturu. Uvedla to ve středu agentura Reuters s odvoláním na britské vládní představitele, podle kterých se nedělá dost pro to, aby byli zastaveni.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Britské národní centrum pro kybernetickou bezpečnost, které spadá pod tajnou službu GCHQ, vydalo oficiální oznámení o hrozbě pro provozovatele britských elektrických, vodárenských a dalších kritických systémů. Vyzvalo je, aby posílili svou obranu.

„Myslím, že zatím neděláme dost pro ochranu naší infrastruktury před kybernetickými hrozbami, které se objevují od skupin spojujících se s Ruskem,“ uvedla šéfka centra Lindy Cameronová.

Hrozba pochází od hackerů sympatizujících s Ruskem, i když nemusí být nutně řízena ruským státem, uvedl vládní představitel Oliver Dowden. Označil je za kybernetickou obdobu žoldnéřské skupiny wagnerovci, která bojuje na Ukrajině.

Ačkoli hackeři podle Dowdena v současné době nemají kapacitu způsobit rozsáhlé škody na britských systémech, hrozba roste.

Ruští hackeři zaútočili na slovenské úřady. Za dodávku migů Ukrajině

Zahraniční

„Zveřejnění této hrozby není pro nás lehké“, ale je nutné, aby „společnosti pochopily současné riziko, kterému čelí, a přijaly opatření na ochranu sebe i země“, řekl Dowden na konferenci o kybernetické bezpečnosti v Belfastu.

„Jsou to společnosti, které mají na starosti udržování chodu naší země,“ řekl Dowden. „Naše společná prosperita závisí na tom, zda budou brát svou vlastní bezpečnost vážně,“ dodal.

Národní centrum kybernetické bezpečnosti uvedlo, že hackeři by mohli s pokračující válkou začít rozšiřovat své zaměření z Ukrajiny na širší Západ.

Cameronová rovněž varovala před „dramatickým vzestupem Číny jako technologické velmoci“. „O Číně říkám, že Čína je, jak říkáme v integrovaném přehledu, epochální hrozbou,“ řekla britské televizi Sky News. „Rozsah a tempo jejich ambicí a technologií je něco, co všichni lidé zde na konferenci musí brát vážně a přemýšlet o tom, jak je to s tím, že do našich budoucích technologií zabudujeme bezpečnost, aby naši lidé byli v bezpečí,“ dodala.

Neprodleně do krytů! Televize varovaly před jaderným útokem v Rusku díky hackerům

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám