Hlavní obsah

U Stuttgartu se bojuje o Berlín

Právo, Vladimír Plesník

Z každého gesta, z každičkého slůvka Anneleny Baerbekové (40) a Roberta Habecka (51), spolupředsedů německé ekologické strany Spojenectví 90/Zelení, čiší odhodlání zdárně završit historické poslání. Jejich projekt by se mohl jmenovat Operace kancléřský úřad.

Foto: Profimedia.cz

Winfried Kretschmann hovoří na tiskové konferenci v budově svého úřadu ve Stuttgartu.

Článek

Neznamená totiž nic jiného, než že po zářijových volbách do Spolkového sněmu touží Zelení proniknout do příští federální vlády, ale poprvé v dějinách dobýt i nejdůležitější křeslo. Jinak řečeno: vyhrát a oslavovat zeleného kancléře/kancléřku. Pečlivě nalinkovanou trasu čeká v neděli nezanedbatelný test.

Guida Mennickena (48) Zelení zklamali. A to jako vysokoškolák a později i vystudovaný biolog působil do roztrhání těla v jejich řadách. V minulých týdnech však roznesl po Leonbergu, městě vzdáleném asi 15 kilometrů od Stuttgartu, 15 tisíc letáků jejich nečekaného soka před nedělními volbami do zemského sněmu v Bádensku-Württembersku – Klimatické listiny.

Rebelové dneška proti buřičům ze včerejška 

„Zelení už nemají vzpurnost i průraznost prosazovat – a mockrát až bolestivě – požadavky, které skutečně povedou ke zbrzdění až zastavení klimatických změn. Nemají a ani ji nechtějí mít,“ objasnil v televizi SWR svůj postoj.

Už žádné nové rodinné domy, chtějí prosadit němečtí Zelení

Zahraniční

Klimatická listina se zrodila teprve loni v září. Čítá 400 členů, především aktivistů hnutí Fridays for Future, inspirovaného Gretou Thunbergovou (18). V Bádensku-Württembersku, jedné z nejbohatších a ekonomicky nejvyspělejších spolkových zemí, které její obyvatelé neřeknou jinak než Ländle, starogermánskou zdrobnělinou od Land (země), postavili kandidáty v 67 ze 70 okrsků. Kartami mohou zamíchat víc, než by se na první pohled zdálo.

Hra nejen o Ländle

Ländle totiž zůstává neotřesitelnou baštou Zelených. V roce 2011, kdy přerušil neuvěřitelnou 57letou nadvládu křesťanské demokracie (CDU), se usadil v honosné vile pro ministerské předsedy nad Stuttgartem Winfried Kretschmann (72).

Novým předsedou německé vládní CDU se stal Armin Laschet

Evropa

„Otec vlasti“ tehdy přibral do koalice sociální demokracii (SPD). Před čtyřmi lety, po nejlepším výsledku, jaký kdy jeho strana v Německu dosáhla – 30,3 procenta, ji nahradil CDU.

Jediný předseda zemské vlády za Zelené, s jehož prací je spokojeno 61 procent obyvatel, má daleko do zběsilého zeleného. Bere ohledy na automobilový průmysl, který zajišťuje půl milionu pracovních míst, neotevírá fanaticky náruč migrantům, v genderových otázkách a přístupu k sexuálním menšinám nespatřuje alfu a omegu.

„Argumentaci Klimatické listiny považuji za bezchybnou. Vždyť jsem zakládal Zelené a nebyl jsem jiný,“ potvrdil týdeníku Der Spiegel.

Merkelová čelí rebelii premiérů, odmítají lockdown

Koronavirus

V neděli se od něho očekává drtivé vítězství. CDU totiž ubližuje korupční aféra kolem nákupu zdravotnického materiálu, především respirátorů a roušek. Nikolas Löbel, poslanec Spolkového sněmu za CDU, přiznal, že inkasoval provizi čtvrt milionu eur (6,5 milionu korun) za zprostředkování zakázky s rouškami pro několik domovů seniorů právě pro Bádensko-Württembersko.

Zatímco ještě na konci ledna se k Zeleným i CDU klonil přibližně stejný počet voličů, těsně před hlasováním CDU ztrácela 11 procent.

Voličská přízeň (v procentech)
Zelení35
CDU24
Alternativa pro Německo (AfD)12
SPD10
FDP10
Zdroj: televize ZDF

Reklama

Výběr článků

Načítám