Hlavní obsah

U Chersonu se zřítil klíčový Antonivský most

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Chersonské oblasti se zřítil Antonivský most přes řeku Dněpr, informovala ukrajinská veřejnoprávní stanice. Není jasné, co kolaps způsobilo. Most byl už dříve poškozen a ruská armáda ho využívala pro stažení z Chersonu.

Ruský vojenský velitel oznamuje, že byl zničen Antonivský most.Video: Reuters

 
Článek

Stanice Suspilne na Telegramu zveřejnila fotografii, z níž je patrné, že velké části mostu se zřítily.

Není jasné, co zřícení mostu způsobilo, zda byl vyhozen do povětří nebo se zřítil kvůli předchozímu rozsáhlému poškození. Pro ruské jednotky, které se stahují z Chersonu, byl ale důležitou trasou při ústupu z města.

Ukrajinský server Most.ks.ua uvedl s odvoláním na svědky v okupovaném Chersonu, že Antonivský most zničily výbuchy, které byly slyšet v pět hodin ráno a zlikvidovaly čtyři pole mostu. Jiné zdroje uvádějí dvě zničená pole.

„Výbuchy slyšelo celé město. Na Saljutu a v Molodižci byla rozbitá okna ve výškových budovách,“ uvedli svědci.

Spolu s Antonivským mostem byl zničen i pontonový nacházející se přímo pod ním.

Most nebyl kvůli poškození v plném provozu, chodili po něm přes díry v konstrukci jen pěší, těžší auta se přes Dněpr, který je v místě široký i více než kilometr, přepravovala právě po pontonech. Ani na to se už ale Rusové nejspíš nebudou moci spoléhat.

Foto: Twitter Tendar

Antonivský most

Další nejbližší pevný přechod přes Dněpr se nachází na hrázi Kachovské přehrady, Ukrajinci ale nedávno obvinili ruské okupanty z jejího podminování. Další přechod se nachází až v Záporoží vzdáleném vzdušnou čarou asi 250 kilometrů.

Ani ruské, ani ukrajinské úřady se ke zřícení mostu oficiálně nevyjádřily, napsal ruskojazyčný server BBC. Pouze představitel ruské okupační správy Chersonské oblasti Sergej Jelisejev uvedl, že „Antonivskyj most nebyl vyhozen do povětří, je stále ve stejném stavu“. Tomu ale neodpovídají záběry z místa.

Zřícení několika mostních oblouků na sociálních sítích ukazuje i fotografie, kterou zveřejnil chersonský novinář Konsťantyn Ryženko, a video pořízené zaměstnancem ruského provládního listu Komsomolskaja pravda Alexandrem Kocem. Propadlou silnici natočil přímo na mostě, podle BBC z levého východního břehu Dněpru.

„Pravděpodobně ho vyhodili do povětří při stahování ruských sil z pravého na levý břeh,“ říká ve videu Koc. Tuto informaci ale nelze nezávisle ověřit. Rusko ani Ukrajina se oficiálně nevyjádřily.

Zprávy o explozích v okolí Antonivského mostu se objevily už ve čtvrtek večer. Ruské ministerstvo obrany předtím oznámilo, že se jeho síly začaly stahovat z pravého břehu Dněpru. Antonivskyj most pro Rusy představoval důležitou zásobovací trasu a umožňoval jim přístup na okupované území severní části Chersonské oblasti. Od léta ho ale několikrát zasáhly ukrajinské síly a ruská vojska i místní obyvatelé byli odkázáni na přívozy.

Reklama

Výběr článků

Načítám