Hlavní obsah

Tymošenkovou vyšetřili na klinice, ona to ale popírá

Kyjev
Aktualizováno

Vězněná ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková, která se dlouhodobě v cele potýká se zdravotními problémy, absolvovala nové lékařské vyšetření mimo areál věznice. Informovala o tom agentura Interfax. Vězeňská služba oznámila, že Tymošenkovou vyšetřili lékaři na jedné z klinik ve východoukrajinském Charkově. Tymošenková ale informaci prostřednictvím své mluvčí popřela.

Foto: Alexander Prokopenko, Reuters

Julija Tymošenková

Článek

"K žádnému lékařskému vyšetření nedošlo," řekla novinářům mluvčí Tymošenkové Marina Soroková. "Tymošenková nebude nikdy souhlasit s tím, aby na ní prováděli experimenty lékaři zcela závislí na nynějším režimu," dodala s tím, že bývalá premiérka je připravena přijmout návrh na lékařské ošetření ze zahraničí. V ukrajinském tisku se v sobotu objevila informace, že lékařskou prohlídku nabízejí Tymošenkové zdravotníci z Kanady.

Podle ukrajinských úřadů se návštěva kliniky uskutečnila na žádost Tymošenkové, která absolvovala vyšetření magnetickou rezonancí a počítačovou tomografií a rovněž rozbor krve.

Léčba není nutná

Výsledky potvrdily předchozí závěry lékařské komise a neodhalily onemocnění, které by vyžadovalo novou léčbu, píše se v tiskové zprávě vězeňské služby. Zároveň se v ní uvádí, že "nynější zdravotní stav Tymošenkové je uspokojivý ... krevní obraz je v normě".

Tymošenková byla loni v říjnu odsouzena k sedmi letům vězení za škody, které prý státu způsobit podpisem údajně nevýhodné smlouvy s Ruskem o dodávkách plynu. Po zamítnutém odvolání ji koncem minulého týdne vězeňská služba přemístila z Kyjeva do Kačanivské ženské věznice v Charkově. Jednapadesátiletá politička, která je vězněna od loňského srpna, si trvale stěžuje mimo jiné na silné bolesti páteře.

Cela s kamerou a neustálým světlem

V minulosti Tymošenková řadu lékařských vyšetření odmítla s argumentem, že nedůvěřuje odborníkům ukrajinského ministerstva zdravotnictví, které považuje za nástroje svého hlavního politického soka – prezidenta Viktora Janukovyče. Tento týden expremiérka vydala prohlášení, v němž žádá o povolání nezávislého lékařského týmu, delegovaného mezinárodní zdravotnickou organizací nebo "demokratickou cizinou".

Advokáti Tymošenkové opakovaně kritizují podmínky, kterým je jejich klientka ve vězení vystavena. Nejnověji upozornili na skutečnost, že její nynější cela, která podle fotografií připomíná hotelový pokoj s příslušenstvím, je trvale monitorována kamerou a že v místnosti nepřetržitě svítí světlo. Vedení věznice ale tvrdí, že tato pravidla platí pro všechny vězně a jejich smyslem je zajištění bezpečnosti.

Věznění Tymošenkové se znepokojením sleduje Západ, který dává najevo obavy, že současné ukrajinské vedení se tímto způsobem snaží likvidovat opozici. Expremiérčin manžel Oleksandr Tymošenko tento pátek získal v Česku politický azyl.

Reklama

Související témata:

Související články

Tymošenkové zamítli obnovu procesu

Kyjevský odvolací soud ve středu zamítl návrh obhájců vězněné ukrajinské expremiérky Julije Tymošenkové na obnovu procesu v plynové kauze. Soudkyně Jelena...

Výběr článků

Načítám