Hlavní obsah

Tymošenkové zamítli obnovu procesu

Kyjev

Kyjevský odvolací soud ve středu zamítl návrh obhájců vězněné ukrajinské expremiérky Julije Tymošenkové na obnovu procesu v plynové kauze. Soudkyně Jelena Sytajlová neshledala důvody pro výslech nových svědků a předložení nových dokumentů, které měly prokázat neodůvodněnost trestu sedmi let vězení za nevýhodnou smlouvu na dovoz ruského zemního plynu.

Foto: Profimedia.cz

Julija Tymošenková

Článek

Odvolací soud tak potvrdil správnost veškerých úkonů, které provedl soud první instance. Ten shledal Tymošenkovou vinnou z toho, že podpisem smlouvy způsobila státní pokladně škodu ve výši 1,5 miliardy hřiven (3,4 miliardy korun). Tymošenková veškerou vinu odmítá a tvrdí, že proces je trestem režimu za její opoziční politickou činnost.

Odsouzená se ani úterního ani středečního líčení nezúčastnila s odvoláním na zdravotní potíže. Stěžuje si na bolesti páteře a obviňuje vězeňské zdravotníky, že jí neposkytují náležitou lékařskou pomoc.

Lékaři ji podle kyjevského tisku znovu vyšetřili a údajně neshledali žádné chorobné změny, které by Tymošenkové bránily předstoupit před soud.

Státní žalobce prohlásil, že odvolací řízení může pokračovat bez účasti obviněné. Obhajoba má ale opačný názor. Soudkyně Sytajlová rozhodla, že po úterním a dnešním zasedání dá expremiérce ještě třetí šanci na účast v jednání a odročila přelíčení do úterý 20. prosince. Do té doby má Tymošenková absolvovat další zdravotní prohlídku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám