Hlavní obsah

Tymošenková zahájila hladovku

Kyjev

Vězněná bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková zahájila v pondělí hladovku na podporu asociační dohody s Evropskou unií. Oznámil to její advokát.

Foto: Reuters

Julija Tymošenková na archivním záběru z věznice.

Článek

„Na znamení jednoty s vámi vyhlašuji neomezenou hladovku s požadavkem, aby Viktor Janukovyč podepsal asociační dohodu,” uvedla Tymošenková v poselství, které podle agentury Reuters večer přečetl její obhájce Serhij Vlasenko tisícům demonstrantů v Kyjevě. Demonstranti žádají podpis asociační dohody, demisi vlády a nové volby.

Permanentní demonstrace zorganizovala opozice i v jiných městech, zejména na západě země. Proti zastavení integračního procesu protestují tisíce lidí ve Lvově, v Těrnopilu a Ivano-Frankivsku.

Prezident Janukovyč na své oficiální internetové stránce zveřejnil videoprojev, v němž si přeje, aby ”v naší velké ukrajinské rodině zavládl mír a klid„. Hájil také  rozhodnutí nepodepsat asociační dohodu: „Občas jsem nucen přijmout obtížná rozhodnutí a riskuji, že zůstanu nepochopen... Ale nikdy neudělám nic ke škodě Ukrajiny a jejích obyvatel. Chci, aby to lidé věděli.”

Tymošenková držela tři týdny hladovku už minulý rok na přelomu října a listopadu. Protestovala tak proti výsledkům říjnových voleb, ve kterých vyhrála Janukovyčova Strana regionů. Tvrdila, že byly zfalšované.

Reklama

Výběr článků

Načítám