Hlavní obsah

Tymošenková má na kontech v cizině vyprané peníze, tvrdí úřady

– Kyjev

Ukrajinské úřady se prostřednictvím amerických a švýcarských soudů snaží dostat k půl miliardě dolarů (9,5 miliardy korun), které má údajně na zahraničních kontech vězněná expremiérka Julija Tymošenková.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková

Článek

Podle ukrajinské prokuratury, na niž se v pondělí odvolává list Segodňa, vůdkyně opozice údajně získala peníze nezákonně ve spolčení s bývalým předsedou ukrajinské vlády Pavlem Lazarenkem. Ten si loni v USA odpykal desetiletý trest za praní špinavých peněz.

Informaci o novém vyšetřování finančních aktivit Tymošenkové, které prý mohou být vážnou překážkou jejího připravovaného vycestování do Německa, předal novinářům poslanec ukrajinské vládní Strany regionů Volodymyr Olejnyk. Peníze byly podle něj ilegálně převedeny na zahraniční konta v roce 2006. Později byly zablokovány z rozhodnutí amerického soudu, který Lazarenka za praní špinavých peněz soudil. Kyjev nyní hledá cestu, jak by se k penězům dostal.

V Berlíně má jít na operaci

Podle advokáta Tymošenkové Serhije Vlasenka je nová kauza manévrem, který má zablokovat připravovanou cestu expremiérky do Berlína, kde má podstoupit léčbu nemocné páteře. Její osvobození z charkovského vězení si Evropská unie klade jako podmínku podpisu asociační dohody s Ukrajinou. Tymošenková byla podle Bruselu za údajné překročení pravomocí odsouzena nespravedlivě, její sedmiletý trest EU označila za projev "selektivní justice".

Podmínkou vycestování Tymošenkové do ciziny je schválení novely trestního zákoníku, protože dosud platné paragrafy léčbu vězňů v cizině neumožňují. Situace v kyjevském parlamentu je ale v tomto ohledu značně nepřehledná. Poslanci mají v příštích dvou dnech projednávat nejméně tři návrhy novely, hlasování by se mělo konat ve čtvrtek. Zda se ale takový scénář podaří prosadit, není podle agentury Unian zdaleka jisté. Osvobození Tymošenkové totiž stále naráží na odpor silné skupiny vládních poslanců.

Trest by se nemazal

Sama Tymošenková podporuje návrh nezávislé poslankyně Anželiky Labunské, pro který se údajně vyslovila i Evropská unie. Návrh stanoví, že vězněná osoba má právo na léčbu v zahraničí v případě, že léčení v ukrajinských zdravotních zařízeních nepřinese žádoucí výsledek po dobu nejméně 365 dnů. Pokud soud o vycestování nemocného vězně do ciziny rozhodne, pak mu automaticky z důvodu nemoci zruší i zbytek trestu.

Související témata

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Návrh je kompromisní, protože Tymošenkové trest zkracuje, aniž by ho vymazal. Expremiérka bude sice na svobodě, ale jako trestaná nebude smět kandidovat v prezidentských volbách v roce 2015.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám