Hlavní obsah

Tymošenková kandiduje na prezidentku Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková bude kandidovat na konci března v prezidentských volbách, oficiálně to oznámila v úterý. Poslední průzkumy ji favorizují před současnou hlavou Ukrajiny Petrem Porošenkem.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Julija Tymošenková ohlásila kandidaturu na prezidentku.

Článek

„Jsem kandidátkou na prezidentku,“ prohlásila Tymošenková v Kyjevě před stovkami delegátů své strany Otčina. Sněm její kandidaturu podpořil jednomyslně.  Tymošenková ve svém projevu prohlásila, že jako prezidentka pomůže "vrátit Ukrajince domů" a postarat se jim o "pohodlný život ve vlasti", aby si nemuseli vydělávat na živobytí v cizině. Podle listu Ukrajinska pravda také slíbila, že odstoupí, pokud za prvních 100 dnů ve funkci nepředvede výsledky.

Prezidentského klání se účastní už podruhé. V roce 2010 těsně ji o pouhých 3,48 procentního bodu porazil tehdejší vůdce opozice Viktor Janukovyč. Za jeho éry skončila expremiérka ve vězení, ze kterého byla propuštěna po majdanu.

Do prezidentských voleb na Ukrajině, které se konají 31. března, se dosud registrovalo dvanáct kandidátů. Je mezi nimi třeba bývalý ministr obrany Anatolij Hrycenko, bývalý šéf tajné služby Valentyn Nalyvajčenko, lvovský starosta Andrij Sadovyj, který vede stranu Sebeobrana, nebo bývalý ministr přírodních zdrojů Ihor Ševčenko.

Očekává se, že se do voleb přihlásí také stávající prezident Petro Porošenko nebo radikál Oleh Ljaško.

Podle průzkumu společnosti BDM z prvních dvou lednových týdnů zůstává favoritem voleb Tymošenková, která by dostala 22,6 procenta hlasů. Do druhého kola by s ní postoupil s 13,6 procenta hlasů ještě herec, scénárista a politik Volodymir Zelenskyj z hnutí Sluha národa, nazvaného podle stejnojmenného populárního televizního seriálu, kde hrál.

Petro Porošenko v průzkumu skončil třetí s deseti procenty, jisté vyhlídky na to, že by prošel do druhého kola, však stále má. Podle průzkumu agentury Fond UP z konce prosince by postoupil do druhého kola s 15 procenty, zatímco Zelenskyj by skončil třetí s necelými třinácti.

Nejasná je podpora Jurije Bojka, který má podporu na východní Ukrajině. V některých průzkumech skončil druhý, v jiných nedostal ani čtyři procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám