Hlavní obsah

Turisty v Bulharsku jste dali vyhodit do povětří sami, obvinil íránský diplomat Izrael

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Íránský vyslanec při OSN Muhammad Khazáí ve středu obvinil Izrael, že stál za pumovým útokem proti izraelským turistům na letišti bulharského černomořského střediska Burgas z minulého týdne. Při výbuchu kromě útočníka zemřelo pět turistů z Izraele a bulharský řidič autobusu. Izrael obvinil z útoku libanonské radikální hnutí Hizballáh a íránskou vládu. Totožnost útočníka ale oficiálně není známa.

Foto: Stoyan Nenov , Reuters

Izraelský turista zraněný při atentátu v Burgasu

Článek

„Bylo úžasné, že izraelští představitelé jen pár minut po teroristickém útoku prohlásili, že za ním stál Írán. Taková teroristická operace může být naplánována a provedena pouze tím stejným režimem, jehož krátké dějiny jsou plné teroristických akcí a atentátů vykonaných státem kvůli omezeným politickým cílům,“ prohlásil podle agentury Reuters Khazáí během debaty v Radě bezpečnosti OSN o situaci na Blízkém východě.

Izraelský velvyslanec Haim Waxman verzi Jeruzaléma hájil s tím, že útok nese stejný rukopis jako další pokusy na různých místech ve světě v posledních měsících. O pumový útok se například pokusila íránská buňka v Thajsku.

„Tyto komentáře jsou odporné, nicméně nikoliv překvapující od vlády, která tvrdí, že útoky z 11. září 2001 jsou konspirační teorie, a popírá holocaust,“ opřel se do íránského vyslance izraelský zástupce.

Komentátoři často poukazují na fakt, že Írán má důvod se mstít za atentáty na jeho jaderné fyziky.

Izraelští turisté, kteří přežili útok, hovoří o exploziVideo: Novinky/Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám