Hlavní obsah

Turisté v Arktidě si vyrazili do rajónu ledních medvědů, jejich ochranka jednoho zastřelila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špicebrky

Nesouhlasné reakce vzbudil sobotní incident, který se odehrál na Špicberkách. Zaměstnance německé výletní lodě na nejsevernějším ostrově Svalbard napadl lední medvěd, jeho kolegové zvíře zastřelili. Muž utrpěl vážné zranění hlavy, není ale v ohrožení života.

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Zastřelený lední medvěd doplatil na to, že se turisté chtěli podívat do jeho teritoria.

Článek

Němec, na kterého lední medvěd na norském souostroví zaútočil, byl součástí takzvané medvědí hlídky, tedy skupiny zaměstnanců lodi, která se stará o to, aby mohli turisté bezpečně vystoupit na pevninu. Podle provozovatele lodi MS Bremen, na které napadený pracoval, je čtyři až pět členů medvědí hlídky vždy dobře vyškoleno a ozbrojeno.

Zraněného muže transportoval vrtulník do nemocnice v Longyearbyenu, největším městě na Špicberkách, řekl agentuře DPA mluvčí špicberské policie Ole Jakob Malmo. V ohrožení života podle něj není.

Šelma ale doplatila na střet s medvědí hlídkou životem. „Z důvodu nutné sebeobrany” byla zastřelena. „Dalších členů posádky ani turistů se incident nijak nedotkl,” uvedl mluvčí německé společnosti Hapag Lloyd Cruises, která loď vypravila. Podle policejního mluvčího Malmoa bude zastřelený medvěd podroben pitvě.

Ostrá kritika

Případ vyvolal kritické reakce směřující proti organizování výletů do míst, která jsou pro lední medvědy přirozeným prostředím. Ostrov Svalbard je z velké části pokryt ledovcem a obývají ho zhruba tři tisícovky ledních medvědů, uvedla BBC. Všechny lodě v této oblasti musí zaměstnávat medvědí hlídky, které mají za úkol chránit pasažéry.

„Existují velmi přísná pravidla, protože tyto ostrovy lední medvědi v létě hojně navštěvují. Proto musíme být při vyloďování velmi ostražití,” uvedl podle BBC jeden z průvodců.

Na internetu se proti incidentu vzedmuly protesty. Například britský komik Ricky Gervais kritizoval, že se lidé hrnou na území medvědů. „Pojďme se dostat příliš blízko k lednímu medvědovi v jeho přirozeném prostředí a pak ho zabít, když se dostane příliš blízko. Pitomci,“ nebral si na Twitteru servítky Gervais.

Výlety do míst, kde vládnou medvědi

Německá společnost Hapag Lloyd Cruises, jejímž je napadený člen posádky zaměstnancem, nabízí výlety do Arktidy. Na webových stránkách slibuje zájemcům mimo jiné to, že je dopraví do míst, „kde vládnou lední medvědi“. Desetidenní výlet s MS Bremen, kterého se může zúčastnit až 160 turistů, stojí nejméně 5810 eur (téměř 150 000 Kč).

Chování ledních medvědů, kteří jsou označeni za zranitelný druh, je silně ovlivněno změnou klimatu a oteplováním Arktidy. Kvůli smrskávající se ledové mase musí šelmy čím dál častěji hledat potravu na souši.

Norské úřady opakovaně upozorňují na nebezpečí střetu s ledním medvědem na Špicberkách. V roce 2015 zranil medvěd na souostroví mezi Skandinávií a severním pólem českého turistu. Šelma na něj zaútočila v době, kdy spal ve stanu. Jeho výprava chtěla na Špicberkách sledovat úplné zatmění Slunce. Člověk naposledy po střetnutí s ledním medvědem na Špicberkách zahynul v roce 2011, kdy šelma napadla britského studenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám