Hlavní obsah

Turisté si připlatí i v Louvru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vstupenka do slavného pařížského muzea od pondělka stojí 22 eur (543 Kč), což je téměř o třetinu více než dosud. Podle deníku Le Figaro to vedení muzea zdůvodňuje zvýšenými cenami energií.

Foto: Profimedia.cz

Turisté stále stojí frontu u vstupu do Louvru, bez ohledu na zdražení vstupného ( 15. ledna 2024)

Článek

Turisty však zdražení neodradilo. „Místní sbírky jsou k nezaplacení, je to pro nás vzácná příležitost a chápu, že provoz takové instituce je drahý. Klidně bych zaplatila i dvojnásobek,“ říká 59letá účetní z Austrálie Janelle Mandersová, která do francouzské metropole přijela už pošesté a tentokrát s dcerou.

Zdražení o pět eur (123 Kč) ji podle Le Figaro netrápí, protože jen zpáteční letenka z Austrálie do Paříže stojí 5000 eur (123 000 Kč). Před muzeem stála s nadějí, že znovu uvidí Venuši Mélskou.

Foto: Profimedia.cz

Venuše Mélská v obklopení obdivovatelů v Louvru.

Odlehčení peněženek turistům nevadí mimo jiné také proto, že všichni návštěvníci mladší 18 let mají vstup zdarma. V případě obyvatel zemí Evropského hospodářského prostoru to platí dokonce i pro lidi mladší 26 let. Neplatí ani učitelé, novináři, hendikepovaní, zaměstnanci v kultuře či nezaměstnaní. Proto 40 procent všech loňských návštěvníků prošlo do muzea zdarma, přičemž mezi Francouzi to bylo dokonce 60 procent.

Cizinci si za vstup do chrámu Hagia Sofia připlatí

Cestování

Díky „slevě na děti“ nevadí zdražení ani dalším Australanům, manželům Boudaudovým, kteří do Paříže přijeli se synem. „Jinak by to bylo už docela náročné,“ říká 33letý otec rodiny.

Foto: Profimedia.cz

Mona Lisa od Leonarda da Vinciho je v Louvru nejslavnější.

Zvýšené vstupné nezmění ani plány 61letého Američana Rosse. „Louvre jsem chtěl vidět v Paříži jako první,“ řekl s tím, že se těší hlavně na Monu Lisu od Leonarda da Vinciho.

Jiný názor na zdražení má však 70letý Ital Andrea. Skřípe zuby nejen kvůli ceně vstupenky do Louvru, nelíbí se mu ani zdražení letenky. „Tady mě už nikdo neuvidí,“ mračí se.

Louvre podle listu není jediná světová pamětihodnost, která zdražila vstupné. Návštěva Versailles nově stojí turistu 21 eur (zhruba 520 Kč), v Guggenheimově muzeu v New Yorku musí nyní utratit 30 dolarů (677 Kč) místo 25 (564 Kč).

Louvre je největší

Louvre má 86 000 metrů čtverečních ploch přístupných pro veřejnost, a je tak největším muzeem ve Francii.

V roce 2023 do něj zavítalo 8,9 milionu turistů, což z něj činí nejnavštěvovanější muzeum na světě.

Podle vedení muzea mělo 40 procent návštěvníků vstup zdarma, mezi Francouzi to bylo dokonce 60 procent.

Všichni návštěvníci mladší 18 let mají totiž vstup zdarma. V případě obyvatel zemí Evropského hospodářského prostoru to platí dokonce i pro lidi mladší 26 let. Neplatí ani učitelé, novináři, hendikepovaní, zaměstnanci v kultuře či nezaměstnaní.

Louvre poskytl azyl uměleckým předmětům z Ukrajiny

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám