Hlavní obsah

Louvre poskytl azyl uměleckým předmětům z Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světoznámé pařížské muzeum Louvre poskytne dočasný azyl šestnácti uměleckým dílům z Ukrajiny, aby je ochránilo před poškozením nebo zničením během nynější ruské agrese. Ve středu to potvrdil ředitel muzea Laurence des Cars s tím, že některé z těchto předmětů budou od poloviny června součástí expozice.

Foto: Pool, Reuters

Pařížské muzeum Louvre

Článek

„V oceánu smutku a bezútěšnosti (války na Ukrajině) je to maličkost. Ale znamená to symbol,“ řekl des Cars podle listu Le Figaro. Zmíněná díla byla do Paříže dopravena přes Polsko a Německo za doprovodu vojenských vozidel.

Mezi uměleckými cennostmi je i pět byzantských ikon, které budou v Louvru od 14. června vystaveny. Zbývajících jedenáct předmětů chce muzeum zatím uskladnit.

Začátkem loňského října dopadla poblíž kyjevského muzea západního a orientálního umění raketa, jejíž výbuch rozbil okna budovy. Většina tamních děl proto skončila v kyjevském městském muzeu, které se však potýká s výkyvy teploty a výpadky elektřiny.

Koncem téhož měsíce přijela do Paříže ukrajinská delegace s žádostí o pomoc, které francouzská strana vyhověla.

Louvre měl loni nejnižší návštěvnost za poslední čtyři desetiletí

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Francie

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám