Hlavní obsah

Turecký Izmir zasáhlo zemětřesení, nejméně 12 mrtvých a 419 zraněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény/Ankara

Po pátečním zemětřesení v Egejském moři, které zasáhlo Řecko i Turecko, zemřelo nejméně dvanáct lidí a dalších 419 utrpělo zranění. Úder nejvíce postihl turecké pobřežní město Izmir a jeho okolí, kde se zřítilo nejméně 20 budov.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zemětřesení v Turecku si vyžádalo čtyři mrtvé a 120 zraněnýchVideo: Reuters

 
Článek

Škody zaznamenal také řecký ostrov Samos, který leží 13 kilometrů od ohniska zemětřesení, jeho pobřeží navíc zasáhla i malá vlna tsunami. Řecko hlásí dvě oběti, v obou případech se jedná o teenagery.

Podle serveru Ekathimerini mělo zemětřesení sílu 6,6 stupně Richterovy škály. Web se odvolává na vyjádření Národní observatoře v Aténách. Podle dalších zdrojů mělo zemětřesení sílu až 7 stupňů.

Přírodní katastrofu pocítili i občané Atén, které je od ohniska vzdáleno zhruba 300 kilometrů.

Ministři zahraničí Turecka a Řecka se v telefonickém rozhovoru dohodli, že v případě nutnosti si země poskytnou vzájemnou pomoc. Vztahy mezi státy jsou přitom v posledních měsících napjaté kvůli geologickému průzkumu, který vede Turecko ve východním Středomoří přes protesty Atén.

Reklama

Výběr článků

Načítám