Hlavní obsah

Turecko propustilo 36 tisíc trestanců, potřebuje místo pro „pučisty”

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecká justice propustila celkem 35 972 odsouzených kriminálníků, aby tak uvolnila místa v káznicích pro lidi obviněné z podílu na zmařeném vojenském převratu. Nařízení osvobodit trestance vydal ministr spravedlnosti Bekir Bozdağ zvláštním dekretem ze 17. srpna. Informoval o tom list The Daily Sabah.

Foto: Profimedia.cz

Turecký policista

Článek

Podle zdroje, který s novináři hovořil pod podmínkou anonymity, budou propuštěni pachatelé méně závažných trestných činů, kteří byli odsouzeni před pokusem o puč, k němuž došlo 15. července. [celá zpráva]

Ministr Bozdağ už minulý měsíc informoval o tom, že budou propuštěni výhradně odsouzení, kterým zbývá dva a méně roků odnětí svobody, a kteří spáchali trestný čin dříve než 1. července. Amnestie se nevztahuje na násilné trestné činy a přečiny proti státu.

„Ve věznicích je nyní 214 tisíc vězňů a dekret se vztahuje jen na 93 tisíc z nich,“ prohlásil Bozdağ v rozhovoru pro televizi A Haber.

Výjimečný stav a dekrety

Po pokusu o svržení prezidenta Recepa Erdoğana, při němž zahynulo 240 lidí, byl v Turecku vyhlášen výjimečný stav. Ten umožňuje vládě vydávat zvláštní dekrety, například právě o propouštění vězňů, aniž by před tím musely projít standardním schvalovacím legislativním procesem.

Po nezdařeném pokusu o převrat už bylo zadrženo víc než 36 tisíc lidí; 17 tisíc z nich bylo zatčeno. V rámci čistek ve státní správě přišlo o práci přes 81 tisíc zaměstnanců včetně soudců, prokurátorů, policistů, úředníků či učitelů. Pět tisíc z nich dostalo výpověď, zbytek byl dočasně zbaven funkcí. [celá zpráva]

Turecká vláda v čele s prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem tvrdí, že za pokusem o svržení vlády stojí duchovní Fethullah Gülen, který žije ve Spojených státech. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám