Hlavní obsah

Turecká armáda chce pro pučisty co nejtvrdší tresty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul/Ankara

Vojáci, kteří se zúčastnili pokusu o převrat, Turecko silně poškodili a budou co nejpřísněji potrestáni, uvedl v neděli náčelník generálního štábu turecké armády Hulusi Akar. Prokurátoři rovněž začali vyšetřovat osoby, které na sociálních sítích šíří názor, že pokus o puč byl ve skutečnosti zosnován vládou.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Náčelník generálního štábu turecké armády Hulusi Akar (uprostřed) na archivním snímku

Článek

Istanbul se připravuje na velké shromáždění, které bylo svoláno na neděli na podporu demokracie. Očekávají se příznivci jak vládní Strany spravedlnosti a rozvoje, tak opozice.

V patnáctimiliónovém Istanbulu bude až do půlnoci zdarma veřejná doprava, protože se očekává masivní účast. Manifestace měla začít kolem 17:00 SELČ. Kolem náměstí Taksim, kde se má shromáždění konat, byly rozmístěny transparenty s nápisy „Ne puči”, na místě jsou televizní štáby i bezpečnostní zátarasy.

Ministr: Kdo puč zpochybňuje, podílel se na něm

Ministr spravedlnosti Bekir Bozdag v neděli prohlásil, že každý, kdo naznačuje, že puč byl podvrh vlády, se na něm musel podílet. Na internetu se objevují informace, že puč zosnoval prezident Recep Tayyip Erdogan, aby si upevnil moc.

Ministr Bozdag o šiřitelích těchto informací řekl, že „jsou to ztroskotanci, kteří jsou toho názoru, že je ctí zemřít na rozkaz Fethullaha Gülena”. Právě tohoto duchovního, který žije v exilu v USA, Ankara považuje za hlavního osnovatele puče. [celá zpráva]

Turecko vyhlásilo tříměsíční výjimečný stav a Erdogan v neděli oznámil, že zadrženo bylo přes 13 tisíc lidí, mezi nimiž je více než 8800 vojáků a 1485 policistů. „Tito zbabělci v uniformách, tito zrádci náš národ velmi poškodili, zejména naši armádu,” dodal Akar, jehož pučisté nakrátko zajali.

Reklama

Související články

Erdogan vyhlásil v Turecku výjimečný stav

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil v zemi výjimečný stav, který potrvá tři měsíce. Před vyhlášením zasedala vláda a bezpečnostní rada státu.

Výběr článků

Načítám