Hlavní obsah

Turecko čelí od počátku letošního roku lavině terorismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecko od počátku letošního roku čelí vlně atentátů. Kromě současného útoku na Atatürkově letišti v Istanbulu, kde zahynulo nejméně deset lidí a dalších 60 bylo zraněno, jich země zažila šest. K některým se přihlásila organizace Islámský stát, k dalším zase kurdští radikálové.

Foto: Stringer, Reuters

Útočníci stříleli na istanbulském letišti z automatických pušek před tím, než se dostali k různým kontrolním stanovištím. Rozhodili také kolem sebe několik granátů.

Článek

Letos otřásl historickým centrem evropské části Istanbulu výbuch 12. ledna. Vyžádal si 13 mrtvých, většinou německých turistů. Za útokem stál podle tureckých úřadů Islámský stát.

Další útok přišel 17. února. Terčem se stalo centrum metropole Ankary. Výbuch nastraženého vozidla s bombou byl namířen proti vojenské koloně. Vyžádal si 28 obětí a na 60 lidí bylo zraněno. K atentátu se přihlásila skupina Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK), která dlouhodobě bojuje proti turecké vládě.

Teroristé udeřili v centru Ankary 13. března. Exploze si vyžádala životy nejméně 37 lidí a přes 100 lidí utrpělo zranění. Úřady z činu viní separatisty z kurdské strany PKK.

Foto: Mapy.cz

Útoky v Istanbulu od prosince 2015

Dalším místem teroristického úderu se stal opět Istanbul a to 19. března. Při sebevražedném útoku zemřeli čtyři lidé včetně atentátníka, 20 osob utrpělo zranění.

Automobil naložený výbušninou vybuchl 7. června ve čtvrti Vezneciler poblíž historického centra Istanbulu a místní univerzity v okamžiku, kdy kolem něj projížděl policejní autobus. Zahynulo 12 lidí. K atentátu se přihlásila skupina Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK), která se označuje za odnož Strany kurdských pracujících (PKK).

Při atentátu na policejní stanici na jihovýchodě Turecka zahynulo 8. června šest lidí a desítky dalších byly zraněny. K útoku se přihlásili separatisté ze Strany kurdských pracujících (PKK).

Reklama

Výběr článků

Načítám