Hlavní obsah

Trvá Kyjev na Krymu? Ze Zelenského úřadu zazněly protichůdné informace

Pokud bude avizovaná ukrajinská protiofenziva úspěšná a vojáci dojdou až k administrativní hranici Rusy anektovaného poloostrova Krym, bude Kyjev ochotný o jeho budoucnosti vyjednávat. Listu Financial Times to řekl zástupce vedoucího prezidentské kanceláře Andrij Sybiha. Naznačil tím změnu postoje.

Foto: Reuters

Ruský železniční most na Krym

Článek

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak ale krátce nato na Twitteru napsal, že se nic nemění a Ukrajina trvá na osvobození celého území včetně Krymu.

„Pokud se nám podaří dosáhnout našich strategických cílů na bojišti a až budeme na administrativní hranici s Krymem, budeme ochotni zahájit diplomatickou kapitolu a jednat o této otázce,“ sdělil Sybiha deníku Financial Times.

„Neznamená to ale, že vylučujeme osvobození (Krymu) naší armádou,“ dodal vzápětí diplomat.

Podoljak se ale na Twitteru vyjádřil jinak. „Základem pro skutečné jednání s Ruskou federací je úplné stažení ruských ozbrojených sil za mezinárodně uznané hranice Ukrajiny v roce 1991. Včetně Krymu. O žádných územních ústupcích nebo vyjednávání o našich suverénních právech nemůže být řeč.“

Zelenskyj od počátku mluví o osvobození celé země

V minulosti Kyjev podmiňoval jakákoliv jednání s Moskvou stažením ruských sil ze všech okupovaných území včetně Krymu. Jedná se tedy o posun výchozího postoje pro případná vyjednávání o příměří či míru.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v minulosti několikrát zdůraznil, že cílem Kyjeva je obnovit kontrolu nad celým územím Ukrajiny včetně Krymu.

Vyjádření Sybihy by podle deníku mohlo představovat úlevu pro západní představitele, kteří jsou skeptičtí ohledně toho, že Ukrajině se může podařit poloostrov znovudobýt, a obávají se eskalace konfliktu ze strany Ruska.

Po získání Krymu zboříme Kerčský most, představil své plány Kyjev

Válka na Ukrajině

Rusové usilovně budují zákopy na Krymu, mají strach

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám