Hlavní obsah

Trump by odchod Merkelové nedopustil a válka na Ukrajině by nebyla, míní Orbán

Strategie Západu na podporu Ukrajiny napadené Ruskem prý nefunguje a nový přístup by se měl soustředit na vyjednávání o míru, nikoli na vítězství ve válce. Na tradičním festivalu Maďarů v rumunském městě Băile Tușnad to v sobotu řekl maďarský premiér Viktor Orbán (59).

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Viktor Orbán

Článek

Orbán vyjádřil názor, že pokud by v rozhodující chvíli byl prezidentem Spojených států Donald Trump, přesvědčil by Angelu Merkelovou, aby neodcházela z funkce německé kancléřky a válka na Ukrajině by nevypukla. „Tito lídři by vzali v úvahu bezpečnostní záruky, které požadoval ruský prezidenta Vladimír Putin,“ uvedl předseda maďarské vlády.

Orbán tak nepřímo naznačil, že za válku na Ukrajině nesou část zodpovědnosti také americký prezident Joe Biden a německý kancléř Olaf Scholz.

Maďarsko má měsíc na to, aby začalo respektovat pravidla právního státu. Jinak přijde o peníze

Zahraniční

Západní země se podle Orbána dosud domnívaly, že Ukrajina může válku s Ruskem vyhrát díky dodávkám zbraní, že sankce Rusko oslabí a destabilizují jeho vedení, že sankce poškodí Rusko více než Evropu a že se svět na obranu Ukrajiny semkne. Strategie s těmito čtyřmi pilíři nicméně zklamala, domnívá se šéf maďarské vlády. „Sedíme v autě, které má defekt na všechny čtyři kola. Je naprosto jasné, že takhle se válka vyhrát nedá,“ konstatoval Orbán.

Předseda maďarské vlády zdůraznil, že mír je jediný způsob, jak zachránit lidské životy. „Je to také jediný lék také na válečnou inflaci a ekonomickou krizi, které válka vyvolala,“ uvedl.

Orbán: Západ chce rozbít Visegrádskou čtyřku

Zahraniční

Konzervativní maďarský premiér řekl, že Moskva požadovala, aby se Ukrajina nikdy nestala členem NATO a na území Ukrajiny nebyly umístěny zbraně, které by mohly zasáhnout území Ruské federace. „Západ to odmítl, proto se nyní Rusové snaží dosáhnout tohoto cíle pomocí zbraní,“ uvedl Orbán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám