Hlavní obsah

Tři vězni z Guantánama se mohou učit životu na Slovensku v táboře v Rohovcích

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rohovce

V táboře pro uprchlíky v Rohovcích na jihu Slovenska mohou od pondělí pobývat tři exvězni z americké základny Guantánamo. V podobném zařízení se totiž mají naučit jazyk a připravit se na pozdější život mezi Slováky – s novou identitou.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Objekt ministerstva vnitra v Rohovcích

Článek

O tom, zda tomu tak skutečně je, úřady ale zarytě mlčí, protože americké straně slíbily, že nový život trojky udrží v tajnosti.

„Snad tady nejsou. I kdyby byli u nás, je lepší, že o tom nevíme,“ říká paní Magda, která provozuje v obci květinářství.

Její muž Šimon se domnívá, že trojice skončila jinde než u nich. „Když tady žil Mustafa Labsí, podezřelý z terorismu, tak sem každou chvíli jezdily policejní vozy. Stejně jim upláchl a chytili ho až někde v Rakousku,“ mávne rukou.

V okolí tábora panuje absolutní klid. Dveře a oplocení nevypadají jako nepřekonatelné překážky. Zadní vchod zeje dokořán. Na klepání ani zvonění nikdo nereaguje.

„Přišel jsem na Slovensko z Ghany a požádal jsem o azyl. O vězních z Guantánama nic nevím,“ říká jeden z uprchlíků, který si zašel do vsi nakoupit. Jeho přítel z Nigérie tvrdí, že „guantánamce“ by určitě drželi v přísněji střeženém táboře. „Nám v pohybu venku nikdo nebrání. Můžeme jezdit i do Bratislavy,“ upozorňuje.

Místní mají obavy

Někteří místní obyvatelé neskrývají strach. „Když tady otevřeli tábor, neměli jsme radost. Jakmile jsme zaslechli, že možná sem k nám po dohodě s prezidentem Obamou převezli tři prominentní vězně, na klidu nám to nepřidalo,“ konstatuje prodavačka v potravinách.

Muž v místní hospodě se po otázce na zajatce z Guantánama rozčílil. „Američané si za to mohou sami a teď je chtějí vnutit jiným,“ říká.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovensko přijme tři vězně z Guantánama

Tři vězně z Guantánama přijme Slovensko na základě dohody s USA. V úterý to potvrdil slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák. Nejedná se o zločince....

Výběr článků

Načítám