Hlavní obsah

Vězni z Guantánama jsou už zřejmě na Slovensku

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Humenné

Z košického letiště směřoval v neděli do uprchlického tábora ve městě Humenné na východě Slovenska policejní konvoj. Slovenské televize Markíza a Joj naznačily, že mohlo jít o převoz tří vězňů z americké věznice Guantánamo. Slovensko tento týden oznámilo, že z této věznice přijme tři vězně.

Foto: U.S. Department of Defense, Reuters

Americká věznice Guantánamo na Kubě

Článek

Mluvčí slovenské diplomacie Peter Stano označil zprávy o příletu vězňů z Guantánama za dezinformaci. Mluvčí ministerstva vnitra Erik Tomáš pouze potvrdil fakt, že do Humenného směřuje policejní konvoj.

„Vzhledem k bezpečnosti nebudeme tyto záležitosti komentovat. Můžu potvrdit, že je všechno v pořádku a nehrozí žádné nebezpečí,“ uvedl policejní viceprezident Stanislav Jankovič.

Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák v úterý potvrdil, že na základě dohody se Spojenými státy přijme Slovensko tři vězně z Guantánama. „Nejedná se o zločince. Bezpečnost občanů Slovenské republiky není ohrožena,“ uvedl Lajčák.

O zrušení věznice rozhodl prezident USA Barack Obama. Ochotu přijmout vězně z Guantánama avizovaly také Portugalsko, Francie, Maďarsko, Itálie, Irsko a Španělsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám