Hlavní obsah

Třetí dávky Moderny, Pfizeru, Astry i Johnsonu poskytují stejnou ochranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Jako nejlepší ochrana před covidem se doporučuje třetí, posilující dávka vakcíny. V ČR jsou doporučené posilující dávky mRNA vakcín pouze od Moderny a Pfizeru/BioNTechu bez ohledu na to, jakými látkami byl člověk naočkován původně (v ČR jsou povolené pro první dvě dávky i látky od AstraZeneky a firmy Johnson & Johnson). Avšak třetí dávka poskytuje srovnatelnou ochranu u většiny dostupných vakcín, zjistil britský výzkum, o němž informoval časopis Lancet.

Foto: Andrew Kuhn, ČTK/AP

Očkování proti covidu

Článek

„Je skutečně povzbuzující, že široké spektrum vakcín používajících odlišné metody je přínosné při použití třetí dávky, ať už jde o AstraZeneku nebo Pfizer/BioNTech (užívané látky v Británii pro první dvě dávky),“ řekl Saul Faust z nemocnice v Southamptonu, který vedl tým výzkumníků.

„Poskytuje to důvěru a flexibilitu při rozšiřování programů posilujících dávek ve Spojeném království i globálně,” dodal Faust.

Weinerová: Pomohly by třetí dávky a lepší trasování

Koronavirus

Výzkumníci poskytli lidem více než 2800 posilujících dávek. U každého náhodně vybírali očkovací látku od jednoho ze sedmi výrobců, jimiž jsou AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Johnson & Johnson, Novavax, Moderna, Curevac a Valneva.

Dávali jim třetí dávku tři měsíce od ukončení očkování druhou dávkou, což je odstup užívaný ve Spojeném království.

Po čtyřech měsících se u všech ukázala podobná imunitní reakce, a to jak ve skupině nad sedmdesát let, tak u mladších.

Vědci však zjistili, že u vakcíny AstraZeneca nebyla následná ochranná reakce tak silná, pokud jako první dvě dávky dostali totožní lidé vakcínu od AstraZeneky.

Nejlepší výsledky pak dávaly třetí dávky mRNA vakcín od Moderny a Pfizeru/BioNTechu, dodala stanice BBC.

Funguje vakcína od Pfizeru na omikron? Izrael je opatrně optimistický

Blízký a Střední východ

Postup v ČR, kdy se sází při třetích dávkách na mRNA vakcíny a dávají se i lidem očkovaným vakcínou od AstraZeneky, je správný.

Pozornost byla zaměřena právě na vakcínu AstraZeneky, protože ta se vyrábí v Británii a Britové na ni sázejí. Další země od ní ale ustupují a v USA nebyla vůbec schválena.

Její výhodou je však nižší cena a možnost ji skladovat při teplotách lehce nad nulou.

Ve výzkumu nebylo zjišťováno, jak třetí, posilující dávka chrání proti omikronu, řekl Faust. Ale dodal, že doufá, že i proti ní bude fungovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám