Hlavní obsah

Trable eurokomisaře Oettingera. Nahráli ho, jak si utahuje z Číňanů a sňatků gayů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hamburk

Německý eurokomisař pro digitální ekonomiku Günther Oettinger, který bude mít na starost unijní rozpočet, si vysloužil kritiku za své žerty. Na podnikatelském fóru v Hamburku si totiž minulý týden utahoval z čínské delegace, svateb homosexuálů i z Valonů. Měl ale tu smůlu, že si ho jeden z účastníků fóra nahrál.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Günther Oettinger

Článek

„Minulý týden nás navštívili čínští ministři na pravidelném summitu EU - Čína. Devět mužů, jedna strana, žádná demokracie. Žádný podíl žen, vůbec žádné ženy. Všichni ve stejných tmavomodrých oblecích s vlasy sčesanými zleva doprava a namazanými černým krémem na boty,“ vykládal Oettinger.

Jeden z účastníků fóra Sebastian Marquardt z Oettingerovy řeči pořídil záznam. Nahrávat podle svých slov začal poté, co eurokomisař hovořil o „šikmookých lumpech, kteří stanovují pravidla zahraničního obchodu“. Podle Marquardta takto hovořil v souvislosti s neschopností evropských politiků vyjednat dohodu o volném obchodu.

Homosexuální sňatky budou povinné

V další části projevu si zase eurokomisař utahoval z německé, potažmo evropské byrokracie. „Směšné poplatky za dálnice, které nikdy nebudou zavedeny, a po nich zřejmě přijdou povinné homosexuální sňatky,“ prohlásil Oettinger, jenž má nahradit eurokomisařku pro rozpočet Kristalinu Georgievaovou. Ta se stane šéfkou Světové obchodní banky.

V souvislosti se zdržením podpisu smlouvy o volném obchodu mezi Kanadou a Evropskou unií si Oettinger rýpnul i do Valonů. „Mikroregion, kterému vládnou komunisti, blokuje celou Evropu, to je nepřijatelné,“ řekl.

Valoni si zaslouží respekt, Tweetoval zpět jejich premiér

Kritici už podle BBC odsoudili eurokomisařovu řeč jako rasistickou a homofobní. Takové poznámky prý Oettingera činí nezpůsobilým pro post člena Evropské komise. „Někdo, kdo otevřeně šíří rasismus a homofóbní názory, se diskvalifikuje z vrcholných politických postů,” řekla BBC generální tajemnice německé strany SPD Katarina Barleyová.

Oettinger se později snažil svá slova mírnit. Deníku Die Welt řekl, že „o Číňanech hovořil trochu nedbale, ale neměl v úmyslu mluvit neuctivě o Číně“. Jeho cílem podle něj bylo upozornit Němce na přílišné sebevědomí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám