Hlavní obsah

Toulouský zabiják nepracoval sám, pomáhala mu rodina i lidé ve světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Střelec z Toulouse Mohamed Merah, který na jaře zabil sedm lidí včetně tří židovských dětí, nepracoval sám ve skrytu. Uvedl to ve čtvrtek list Le Monde s odvoláním na vyšetřování kontrarozvědky vnitra DCRI. Nejenže mu pomáhala rodina, ale ukázalo se také, že měl 1800 telefonátů se 180 lidmi ve dvaceti zemích. Selhání bezpečnostních služeb bylo v jeho případě větší, než se uvádělo.

Foto: France 2 Television/Handout , Reuters

Nedatovaný snímek Mohammeda Meraha, který po útocích v březnu zveřejnila francouzská televize.

Článek

Merah nebyl jen drobný kriminálník, který měl problémy se zákonem už jako mladistvý a sám se radikalizoval a jednostranně přihlásil k Al-Káidě, jak se dosud tvrdilo. Ukázalo se, že na něj měli mnohem větší vliv muslimští radikálové, a to nejen ze salafistické skupiny v Toulouse.

Mezi zářím 2010 a únorem 2011 uskutečnil stovky mezinárodních telefonických hovorů, kdy mluvil s lidmi v Egyptě, Maroku, Keni, Kazachstánu, Saúdské Arábii, Bhútánu a Velké Británii. Některé SIM karty byly na jméno jeho matky a vyšetřovatelé naznačili, že jej rodina kryla.

Tajné služby ho vedly v evidenci od roku 2009, kdy sledovali jeho sestru Souad a bratra Abdelkhadara, kteří jsou nadále ve vazbě. Věděli i o jeho cestě do salafistické školy v Egyptě.

Kontrarozvědka selhala

V únoru 2011 upozornili francouzskou tajnou službu jejich němečtí kolegové, že se Merah vracel do Toulouse z Káhiry přes Frankfurt nad Mohanem.

Více byl sledován od března 2011, kdy byl podruhé v Afghánistánu. Kvůli této cestě nesměl Merah do USA. Při druhé návštěvě jej zadrželi afghánští vojáci, kteří jej předali americkým kolegům, a ti jej poslali zpět do rodné Francie.

List nezveřejnil, kde automechanik a drobný kriminálník získal peníze na tolik telefonátů a cest do ciziny.

O selhání kontrarozvědky se mluvilo už dříve. Podle těchto tvrzení se měla Merahovi věnovat větší pozornost.

Merah začal své řádění 11. března. Postupně zabil tři výsadkáře, židovského učitele a tři židovské děti. Policie ho zlikvidovala 22. března po 32hodinovém obléhání bytu v Toulouse, kde se skrýval.

Reklama

Výběr článků

Načítám