Hlavní obsah

K hranici s Řeckem se vydaly stovky migrantů

– Ankara • Aktualizováno

Skupina zhruba tří stovek lidí včetně žen a dětí se v severozápadní turecké provincii Edirne vydala v noci na pátek na pochod k řecké hranici. Stalo se tak ihned poté, co byly zveřejněny zprávy o tom, že Ankara nebude bránit syrským běžencům v jejich cestě do Evropy, napsal server deníku Hürriet. Ve skupině jsou nejen Syřané, ale také Íránci a Iráčané. Řecko už ohlásilo, že posiluje hlídky na hranicích s Tureckem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zhruba 300 migrantů se vydalo z Turecka k hranicím s ŘeckemVideo: Reuters

 
Článek

Ve městě Dikili v provincii Izmir se shromáždilo kolem 160 uprchlíků. Migranti mezi sebou vybírají peníze na nákup gumových člunů, s nimiž chtějí vyrazit do Řecka.

Podle nejmenovaného řeckého policejního činitele, na kterého se odvolává agentura AFP, byl zdvojnásoben počet policistů střežících hranice s Tureckem a policie pro své příslušníky vydala interní výzvu k mobilizaci. „Vše je pod kontrolou, není důvod k obavám,” tvrdí tento nejmenovaný zdroj.

To, že Turecko nebude bránit migrantům v cestě do Evropské unie se podle listu Sabah rozhodlo na mimořádném zasedání bezpečnostní rady státu, které předsedal prezident Recep Tayyip Erdogan.

Eskalace konfliktu v Sýrii: Rusko vyslalo fregaty se střelami s plochou dráhou letu

Blízký a Střední východ

Rada se sešla krátce poté, co při náletech v severosyrské provincii Idlib zahynulo nejméně 33 tureckých vojáků. Podle Ankary má letecké údery na svědomí syrský režim prezidenta Bašára Asada.

Agentura AFP upozornila, že oficiálně zatím žádný turecký činitel nepotvrdil, že se Ankara skutečně rozhodla „otevřít brány“ migraci do Evropy. Ve čtvrtek večer nicméně mluvčí vládní strany AKP uvedl, že Turecko již není schopno zadržovat migranty, kteří chtějí odejít do Evropy. Zdůraznil zároveň, že turecká migrační politika se „nezměnila“.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Migranti v turecké provincii provincii Edirne se vydali na cestu k řecké hranici.

V Turecku je přibližně 3,7 milionu syrských běženců a země v poslední době tvrdila, že se o vyšší počet migrantů není schopna dál starat. Turecko několikrát hrozilo, že přestane bránit v pohybu migrantům, kteří se zdržují na jeho území. Podle agentury AFP používalo tyto hrozby jako nátlakový prostředek na země Evropské unie.

Evropská unie se v době vrcholící migrační krize dohodla s Ankarou, že za pomoc se zastavením přílivu migrantů na starý kontinent bude dostávat miliardy eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám