Hlavní obsah

Thatcherová trpí stařeckou demencí

Právo, vpl, DPA
LONDÝN

Bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová (82) trpí stařeckou demencí. Její dcera Carol napsala v knize, z níž přetiskl výňatky nedělník Mail on Sunday, že si matčiných výpadků paměti všimla poprvé před osmi lety. Tehdy si při konverzaci nad obědem spletla dohromady dva různé konflikty - argentinsko-britskou válku o Falklandy z roku 1982 a boje na Balkáně z první poloviny devadesátých let.

Článek

„Málem jsem spadla ze židle, když jsem viděla, jak zápasí se slovy a vzpomínkami. Bylo jí 75 let, ale já ji vždycky považovala za věčně mladou a nadčasovou, za někoho, kdo stoprocentně odrazí veškeré neduhy. Ten rozpor bil do očí o to víc, že vždycky mívala paměť jako slon," vzpomíná Carol Thatcherová.

Její matka rovněž zapomíná, že její muž Dennis zemřel v roce 2003. „Musím ji tu špatnou zprávu stále znova a znova opakovat. Když má špatné dny, matka nedokáže dokončovat věty, bývá však i doba, kdy myslí jasně a precizně, zvláště když vypráví o časech v Downing Street číslo 10 (sídle předsedy vlády)“, píše Carol Thatcherová.

Thatcherovou, v letech 1979 až 1990 první šéfku vlády v dějinách země a protagonistku nekompromisních ekonomických a sociálních reforem, v roce 2002 postihlo několik mrtvic, po nichž následovaly výpadky paměti. Tehdy jí lékaři nedoporučili vystupovat na veřejnosti. Minulou zimu musela po kolapsu do nemocnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám