Hlavní obsah

Thatcherová může mít sochu na Trafalgarském náměstí, navrhl starosta Londýna

Právo, znk, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Jen pár dnů po smrti britské expremiérky Margaret Thatchetové se už diskutuje o tom, jak nejvhodněji uctít její památku. Starosta Londýna Boris Johnson přišel s nápadem, aby město postavilo Thatcherové sochu.

Foto: ČTK/AP

Květiny u portrétu zesnulé bývalé britské premiérky Margaret Thatcherové u jejího domu v Londýně

Článek

„Bylo by správné, aby její naprosto výjimečné výsledky, kterých dosáhla, byly oceněny výstavbou stálého památníku v srdci města,“ nechal se slyšet konzervativec.

Jako jedno z možných umístění sochy navrhl Trafalgarské náměstí naproti soše slavného admirála Horatia Nelsona.

„Myslím, že bychom měli oslavit všechno to, co této zemi vrátila. Bylo by úplně nejvhodnější, kdybychom na ni mohli vzpomínat podobně jako na Winstona Churchilla,“ souhlasí i veterán z falklandské války Simon Weston.

Obává se ale, že případná socha by se mohla stát terčem protestů odpůrců expředsedkyně vlády, na Trafalgarském náměstí navíc v březnu 1990 došlo k násilným střetům kvůli daňové politice jejího kabinetu.

Podle jiných by se po Thatcherové mělo pojmenovat londýnské letiště Heathrow. Další navrhli, aby její jméno neslo hlavní město Falkland: z Port Stanley by se tak stalo Port Margaret.

Reklama

Související články

Zemřela Margaret Thatcherová

Ve věku nedožitých 88 let zemřela v pondělí bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová. Baronka proslulá přezdívkou Železná lady zemřela ráno po mrtvici,...

Výběr článků

Načítám