Hlavní obsah

Teroristovi ve Francii napíchli telefon, ale k ničemu to nebylo. Stejně vraždil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzská policie několik měsíců odposlouchávala telefon islámského teroristy Larossiho Abbally, ale odposlechy vůbec neukázaly, že by se chystal vraždit. Dříve trestaný extremista ve městě Magnanville v noci na úterý ubodal policistu a jeho ženu. Hlásil se k Islámskému státu.

Foto: ČTK/AP

Larossi Abballa

Článek

Policie měla Abballův telefon “napíchnutý“ od února v rámci prověřování buňky verbující džihádisty do Sýrie. Nic ale nenasvědčovalo, že by se Abballa chystal útočit, uvedl pařížský prokurátor François Molins.

Podle agentury AFP však policie věděla, že je Abballa nebezpečný, protože u něj při jeho zatčení v roce 2011 našla seznam policejních stanic, modliteben i míst oblíbených turisty a považovala ho za seznam potenciálních terčů.

AFP s odkazem na vyšetřovatele také uvedla, že tehdy dvacetiletý Abballa psal známému: „Musím začít pracovat. Žízním po krvi, Bůh mi buď svědkem.“

Ačkoliv byl později odsouzen za napojení na radikály v Pákistánu, už tehdy uvažoval o útoku ve Francii. „Myslíš si, že nás tam (v Pákistánu) opravdu potřebují? Bůh nám umožní pozvednout zástavu tady,“ psal.

Slaboduchý a poddajný

Abballa byl podle médií nejdříve “pouhý“ drobný zloděj a násilník. Pak se radikalizoval a s přáteli podstoupil kurz náboženství a sportovní výuku ve departementu Val d'Oise a na předměstí Paříže v Saint-Denis.

Policie pak u něj doma našla nejrůznější materiály džihádistů včetně brožury Al-Káidy. Podle vyšetřovatelů se Abballa s komplici v kurzu ve Val d'Oise dokonce učil podřezávat králíky a znepokojivé je také to, že se v prosinci 2010 vydal na návštěvu Belgie.

Jeho pozdější obhájce Hervé Denis uvedl, že Abballa působil jako slabší na duchu a snadno ovlivnitelný.

Během svého krvavého činu Abballa policejním vyjednavačům řekl, že přísahal věrnost Islámskému státu (IS) teprve před třemi týdny. Prohlásil, že uposlechl výzvy šéfa IS abú Bakra Bagdádího k „zabíjení bezvěrců v jejich domovech, s jejich rodinami“.

Zásahová jednotka ho posléze zabila.

Abballa uvažoval i o útocích na policisty, novináře, rapery, vězeňské stráže a také psal, že nynější fotbalové mistrovství ve fotbale bude proměněno ve hřbitov.

Související téma:

Foto: Reuters TV, Reuters

Larrossi Abballa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám