Hlavní obsah

Larossi Abballa

Foto: Reuters TV, Reuters
Článek

Larossi Abballa byl bojovníkem Islámského státu, který si 13. června 2016 vybral za cíl francouzského policistu a ubodal jej. Poté v policistově domě zabil i jeho partnerku. Řádění přežil jen jejich tříletý syn. Abballa byl už dříve za radikální postoje odsouzen.

Dvaačtyřicetiletý tajemník policejního ředitele Jean-Baptista Salvaing, který se v pondělí 13. června 2016 zhruba ve 20:30 SELČ pohyboval před svým domem v Magnanville západně od Paříže, nebyl ve službě, když jej Abballa brutálně napadl.

Podle listu Le Parisien ho Abballa devětkrát bodl do břicha, a následně se zabarikádoval v domě své oběti, kde se v tu dobu nacházela policistova partnerka Jessica Schneiderová, která rovněž pracovala pro policii, a jejich syn.

Během svého krvavého činu Abballa policejním vyjednavačům řekl, že přísahal věrnost Islámskému státu (IS) teprve před třemi týdny. Prohlásil, že uposlechl výzvy šéfa IS abú Bakra Bagdádího k „zabíjení bezvěrců v jejich domovech, s jejich rodinami“.

Posléze napsal Abballa na Twitter, že ženu zabil. V tom okamžiku již zásahová jednotka neváhala, vtrhla do domu a útočníka zabila. Tříletého syna se policistům podařilo zachránit bez zranění, i když ve značném šoku. Mrtvé tělo jeho matky našli policisté později v domě.

Foto: Profimedia.cz

Jessica Schneiderová a Jean-Baptista Salvaing

Natáčel si je na video

Stanice SkyNews uvedla, že si Abballa natočil své oběti na třináctiminutové video, které se na krátko objevilo na stránkách Facebook Live. Podle nejmenovaného policejního zdroje na něm útočník nahlas uvažuje, co udělá s tříletým synem, který byl podle televize BFM v té době schovaný za gaučem. Abballa váhal: „Ještě nevím, co s ním udělám.“

Podle novináře Davida Thomsona, který působí v Paříži a zaměřuje se na terorismus, vyzval vrah ve videu k dalším útokům na policisty, vězeňské stráže, novináře a rapery, přičemž některé z nich i jmenoval.

Podle svědků Abballa při útoku křičel Alláhu akbar (arabsky Bůh je veliký). Po činu agentura Amak, která je napojena na islámské radikály, jeho příslušnost bojovníka Islámského státu potvrdila.

„Bojovník Islámského státu zabil zástupce šéfa policejní stanice ve městě Les Mureaux a jeho ženu,“ citovala agentura Reuters prohlášení Amaku.

Prezident Francie François Hollande na následující ráno svolal krizové jednání. Vraždy označil za „ohavný čin“ a slíbil: „Okolnosti této hrozné tragédie budou vysvětleny.“

Mluvčí vlády pak potvrdil, že se jednalo o teroristický akt. Agentura AP přidala informaci, že policie v souvislosti s Abballovým činem zadržela dva lidi.

Byl odsouzen kvůli džihádu

Pětadvacetiletý Larossi Abballa žil v sousedním městě Mantes-La-Jolie. Podle médií byl mezi policisty znám jako drobný zloděj a násilník.

Pak se radikalizoval a s přáteli podstoupil kurz náboženství a sportovní výuku ve departementu Val d'Oise a na předměstí Paříže v Saint-Denis. Podle vyšetřovatelů se Abballa s komplici v kurzu  dokonce učil podřezávat králíky a znepokojivé je také to, že se v prosinci 2010 vydal na návštěvu Belgie.

Podle agentury AFP však policie věděla, že je Abballa nebezpečný, protože u něj při jeho zatčení v roce 2011 našla kromě materiálů džihádistů včetně brožury Al-Káidy i seznam policejních stanic, modliteben i míst oblíbených turisty a považovala ho za seznam potenciálních terčů.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Policejní vůz u domu na pařížském předměstí Magnanville, kde byl ubodán policejní důstojník.

AFP s odkazem na vyšetřovatele také uvedla, že tehdy dvacetiletý Abballa psal známému: „Musím začít pracovat. Žízním po krvi, Bůh mi buď svědkem.“

Už v té době prý uvažoval o útoku ve Francii. „Myslíš si, že nás tam (v Pákistánu) opravdu potřebují? Bůh nám umožní pozvednout zástavu tady,“ psal.

V roce 2013 ho soud poslal s několika dalšími spolupachateli na tři roky za mříže za organizování cest islámských radikálů do Pákistánu. Na svobodu byl propuštěn po dvou a půl letech, nadále byl ale ve dvouleté podmínce.

Pár měsíců před vraždou policisty si založil noční roznáškovou službu rychlého občerstvení nazvanou Dr. Food. Později si na Facebooku postěžoval, že se zákazníci nechovají hezky.

A právě na Facebooku, odkud jeho profil následujícího rána po útoku zmizel, také Abballa podle agentury AP v příspěvcích zveřejněných ne dlouho před útokem zveřejnil videa kritizující Izrael a Saudskou Arábii.

Jako poslední na svém profilu zveřejnil upravené logo evropského šampionátu ve fotbale, které právě ve dnech útoku ve Francii probíhalo. Na logu byly podle AP zvýrazněné údajné zednářské a okultní symboly. Abballa k tomu asi 18 hodin před útokem připsal: „Někdo říká, že všude vidíme zlo!“ K jinému videu doplnil, že „z EURO bude hřbitov.“

Články k tématu