Hlavní obsah

Teroristé z Islámského státu vyhrožují papeži Františkovi

Teroristé z Islámského státu (IS) zveřejnili nové video, na němž vyhrožují útokem papeži Františkovi a Římu. Vatikánský státní sekretář kardinál Pietro Parolin označil video za znepokojující. Bezpečností opatření ve Vatikánu se nicméně zpřísňovat nebudou.

Záběr z videa, které zveřejnil IS

Článek

Video, na němž je hlava katolické církve označena za cíl útoku IS, se objevilo na sociálních sítích v pátek. Muž se zahalenou tváří na něm vyhrožuje nevěřícím, že útočníci IS přijdou do Říma; přitom drží fotografie papeže Františka a bývalého papeže Benedikta XVI., které vzápětí roztrhá.

Parolin novinářům řekl, že video v sobotu viděl. „Samozřejmě není možné si nedělat starosti, ale zejména kvůli nesmyslné nenávisti, kterou obsahuje,” uvedl kardinál. Dodal, že Vatikán další bezpečnostní opatření nepřijal, protože ta stávající jsou dostatečně vysoká.

Foto: Alessandro Bianchi/Files, Reuters

Vatikán

U církevních objektů v celé Itálii, včetně Vatikánu, platí zpřísněný bezpečnostní režim od loňského masakru ve francouzském Nice, kde radikální islamista najel kamiónem na kolonádu plnou lidí a 86 jich zabil.

Kolem baziliky svatého Petra ve Vatikánu jsou rozestavěné zábrany a rozmístěné policejní hlídky a vojenská vozidla, aby se ztížil případný útok automobilem. Takový provedl minulý týden terorista v centru Barcelony, kde autem zabil 13 lidí a přes sto jich zranil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám