Hlavní obsah

Tajné věznice CIA skutečně existovaly, potvrdila Rada Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Rada Evropy v pátek v Paříži potvrdila existenci tajných věznic spravovaných americkou špionážní službou CIA v Evropě v letech 2002 až 2005. Jmenovitě uvádí Rada Evropy zařízení v Polsku a v Rumunsku. Zpráva je v pořadí druhou na toto téma.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

CIA podle Rady Evropy spravovala tajné věznice v Rumunsku a Polsku

Článek

"Máme jasně a detailně potvrzeno od zdrojů z jak amerických zpravodajských služeb, tak služeb států, kterých se to týká, že tyto dvě země v době po 11. září 2001 umožnily zřízení tajných věznic CIA na svém územím," uvádí se ve zprávě připravené švýcarským senátorem Dickem Martym.

Zpráva uvádí, že jen v Polsku bylo mezi lety 2003 a 2005 vyslýcháno osm "profilovaných vězňů", mezi nimi Abu Zubaida nebo Chálíd Šejk Mohammed, jeden z plánovačů útoků na americkou půdu v roce 2001. Ačkoliv zařízení provozovala exkluzivně CIA a místní zaměstnanci prováděli jen "čistě logistické úkony", polští a rumunští vládní představitelé o nich věděli.

Česká republika v dokumentu není jmenována; výjimkou jsou dvě letmé zmínky o Praze jako možném místu přistání letadel, jimiž byli podezřelí přepravováni.

Dick Marty v Paříži řekl, že vlády evropských zemí mu systematicky odpíraly informace s poukazem na to, že jde o státní tajemství, a že nezáleželo na tom, o jakou vládu šlo. Autoři zprávy nedostali na své otázky nikdy odpověď ani od České republiky.

Reklama

Související články

USA čelí kritice kvůli zmizelým vězňům

Šest organizací na ochranu lidských práv, včetně Amnesty International a Human Rights Watch, obvinilo USA, že zadržují 39 lidí v tajných věznicí CIA. Uvedly...

Výběr článků

Načítám