Hlavní obsah

Tádžikistán varoval občany, aby nejezdili do Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Napětí mezi Ruskem a Tádžikistánem, které se objevilo po teroristickém útoku na halu Crocus u Moskvy, dále stouplo. Tádžické ministerstvo zahraničí v sobotu vyzvalo občany země, aby nejezdili do Ruska, pokud to není nezbytně nutné. Důvodem je, že Rusové většinou Tádžiky do země nepouštějí.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Spálená hala Crocus City Hall v Krasnogorsku

Článek

Ministerstvo v sobotu uvedlo, že ruské úřady zadržely na letišti Vnukovo asi tisícovku tádžických občanů.

Tucty dalších byly zadrženy na letištích Domodědovo a Žukovskij, kde je drželi v podmínkách s nedostatečnou sanitací. Vpuštěno bylo 322 Tádžiků a 306 dalších bylo zařazeno na seznam vyhoštěných.

Na kazachstánsko-ruské hranici ruští pohraničníci 22. února zastavili dvě stovky aut s tádžickými poznávacími značkami. Vyslýchali je a prohlíželi obsahy jejich telefonů.

Zřejmě si ověřovali, jestli v nich nejsou záběry naznačující, že by majitel mobilu sympatizoval s teroristy. Na hranici se tvořily fronty, uvedl web AsiaPlus.

Bez výslechů a prověřování pouštěli do Ruska jen děti mladší 14 let a staré lidi nad šedesát.

Zostřená opatření proti migrantům

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová už v sobotu na svém kanálu na telegramu potvrdila, že úřady podnikají opatření, která by vyřešila problémy na hraničních přechodech. Současné tvrdé kontroly hájila jako zesílené opatření pro předcházení terorismu.

Teroristé, kteří zaútočili na Crocus City Hall a pozabíjeli 145 lidí, pocházeli z Tádžikistánu, i když není jasné, kdo je řídil. Atentát se připisuje Islámskému státu.

Soud obvinil čtyři podezřelé z masakru u Moskvy z terorismu, hrozí jim doživotí

Evropa

Tádžická náměstkyně ministra práce, migrace a zaměstnání Šachnoza Nodiriová už 30. března upozornila, že Tádžikistán vidí proud tádžických migrantů z Ruska a že mnoho tádžických migrantů se obracelo na tádžickou vládu v panice, že chtějí opustit Rusko.

Rusko zesílilo po atentátu kontroly migrantů ze střední Asie, kteří žijí a pracují v Rusku, zejména pak Tádžiků.

Po atentátu se v Rusku vzedmula vlna nacionalismu, která byla namířena proti migrantům ze Střední Asie. Situaci musel mírnit i Vladimir Putin.

Nejezděte do Ruska, teď nás tam nemají rádi, varuje Kyrgyzstán své občany

Svět

Výběr článků

Načítám