Hlavní obsah

Švédsko po 34 letech ukončilo vyšetřování vraždy Olofa Palmeho

Stockholm
Aktualizováno

Po více než 34 letech ukončila švédská prokuratura vyšetřování případu vraždy premiéra Olofa Palmeho, napsala agentura DPA. Vyšetřovatelé identifikovali údajného pachatele. Je jím Stig Engström, který figuroval v případu jako hlavní podezřelý. Muž ale v roce 2000 zemřel, vzhledem k tomu nemohlo být proti němu vzneseno žádné obvinění, oznámil státní zástupce Krister Petersson, který byl odpovědný za vyšetřování případu.

Foto: Profimedia.cz

Olof Palme na snímku z roku 1983

Článek

Petersson prohlásil, že se vyšetřovatelé dostali tak daleko, jak to bylo možné. Engström podle jeho slov nenáviděl Palmeho a jeho politiku. „Jelikož zemřel, nemohu ho obvinit,” prohlásil.

Sociálnědemokratický politik Olof Palme byl zastřelen v noci 28. února 1986, když šel ve Stockholmu společně s manželkou a synem z kina. Střelec utekl z místa činu i se zbraní.

Během rozsáhlého pátrání bylo vyslechnuto přes deset tisíc lidí. K činu se přihlásilo přes 130 osob. Při pátrání po vražedné zbrani švédští forenzní experti v rámci vyšetřování prozkoumali 788 střelných zbraní. Ani z jedné z nich však nebyly vystřeny projektily, nalezené na místě činu.

V roce 1988 byl uznán vinným z vraždy ministerského předsedy Christer Pettersson, kterého poznala Palmeho žena Lisbet při rekognoskaci. Při odvolacím procesu byl ale očištěn. Pettersson zemřel v roce 2004.

Muž ze Skandie

Na jaře roku 2016 odešla většina z týmu, který vyšetřoval Palmeho vraždu, do důchodu. Na podzim téhož roku 2016 byli na další vyšetřování vyčleněni noví lidé. V roce 2017 byl Krister Petersson jmenován prokurátorem.

Nový tým došel k závěru, že pachatelem vraždy byl Stig Engström, kterého detektivové nazývali muž ze Skandie, protože pracoval pro tuto pojišťovnu. Engström se nacházel poblíž místa činu a vyšetřovatelé ho vyslýchali hned na počátku, ovšem pouze jako svědka, uvedl švédský server The Local.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám