Hlavní obsah

Švédsko má znovu první premiérku. Anderssonová dostala druhou šanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm
Aktualizováno

Švédský parlament v pondělí opět schválil sociální demokratku Magdalenu Anderssonovou jako novou premiérku. Poprvé ji poslanci na post schválili už ve středu, několik hodin poté ale odstoupila kvůli tomu, že neprošel návrh rozpočtu. Odhodlala se však pro další pokus a zákonodárci jí dali zelenou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Švédsko má znovu první premiérku. Anderssonová dostala druhou šanciVideo: Reuters

 
Článek

Při čtvrtečním hlasování Anderssonovou ve 349členném parlamentu podpořilo 101 poslanců, 173 zákonodárců bylo proti a 75 poslanců se zdrželo hlasování. Anderssonová ke svému zvolení nepotřebovala souhlas většiny poslanců, zároveň však potřebovala, aby většina nehlasovala proti ní. Podle agentury AP se očekává, že kabinet bude jmenován v úterý.

Neúspěšná premiéra. Historicky první žena v čele Švédska končí už po pár hodinách

Zahraniční

Anderssonovou k odstoupení z premiérské funkce minulý týden přimělo rozhodnutí koaliční strany Zelených vládu opustit poté, co byl schválen opoziční návrh rozpočtu. Ve Švédsku je zvykem, že vláda podá demisi, pokud ji jeden z koaličních partnerů opustí.

Předseda parlamentu Andreas Norlén nicméně v pátek oznámil, že politička dostane druhou šanci sestavit vládu, v tomto případě menšinovou, čistě sociálnědemokratickou.

Dosavadní ministryně financí ve funkci nahradila premiéra Stefana Löfvena, který podal demisi před dvěma týdny.

Švédsko povede poprvé žena. Vládu bude řídit ekonomka Anderssonová

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám